СТАНОВИЩЕ СПРАВ У ЄВРОСОЮЗІ: ТЕПЕР ПЕРЕТВОРІТЬ ТЕПЛІ СЛОВА НА КОНКРЕТНИЙ ЗАХИСТ ЛЮДЕЙ ПРАЦІ

Про це заявив Генеральний секретар ЄКП Лука Вісентіні, реагуючи на Промову про стан справ у Євросоюзі:

“Реальний стан союзу полягає в тому, що трудящі по всій Європі дуже стурбовані тим, як вони зможуть дозволити собі опалювати свої будинки цієї зими при падінні заробітної плати, в той час як керівники і акціонери насолоджуються зростаючими прибутками і дивідендами.

Президент відобразила цю реальність у своєму сьогоднішньому виступі і сказала те, про що всі думають: це неправильно – використовувати війну в Україні для отримання рекордних прибутків за рахунок трудящих, які страждають. Припинення цієї аморальної спекуляції має вирішальне значення як для подолання кризи прожиткового мінімуму, так і для збереження підтримки населенням якомога сильніших санкцій проти Росії.

Варто цінувати те, що Президент прихильна до обмеження цін на енергоносії, тимчасового податку на енергетичні компанії, відокремлення цін на газ та електроенергію, а також реформування енергетичних ринків.  Однак, надзвичайним є те, що не було жодної згадки про заробітну плату в розпал кризи вартості життя. Або жодної згадки про справедливе корпоративне оподаткування в майбутньому, яке є життєво важливим для належного фінансування наших державних послуг. Другий рік поспіль Президент виголошує промову, в якій дуже мало уваги приділяється соціальним правам. Не було жодної згадки про права жінок, незважаючи на жертви, на які пішли переважно низькооплачувані працівниці під час пандемії.

Президент відзначила успіх програми SURE під час пандемії, але, на жаль, не взяла на себе зобов’язання відновити цю програму, щоб продовжувати зберігати робочі місця, а також підтримувати заходи по боротьбі з бідністю та кліматично справедливий перехід. Це зробило б більше, ніж будь-що інше, для захисту робочих місць та бізнесу під час цієї кризи і є набагато кращим рішенням, ніж просити людей працювати в несоціальний час або скорочувати “бюрократію”.

Президент мала рацію, взявши на себе зобов’язання провести реформу фіскальних правил Європи цього року, це необхідно для того, щоб дозволити всім державам-членам мати простір для державних інвестицій, посилити державні послуги та системи соціального захисту, а також побудувати більш стійке та інклюзивне зростання в рамках ЄС наступного покоління. Настав час перезавантажити ці правила, щоб європейська економіка працювала в інтересах більшості людей не лише під час криз, але й постійно.

Прогалини в цій промові підкреслюють важливість співпраці ЄС та національних урядів з профспілками для розробки та реалізації заходів, терміново необхідних для припинення кризи вартості життя”.

https://etuc.org/en/pressrelease/soteu-now-turn-warm-words-concrete-protection-working-people

Бажаєте отримувати профспілкові новини першими?

    * надсилаємо тільки корисну інформацію / * ваші данні не потраплять до третіх лиць