Організаційна структура Херсонської обласної організації Профспілки працівників державних установ України

Херсонська обласна організація Профспілки працівників державних установ України має багаторівневу організаційну структуру, яка забезпечує ефективне управління та реалізацію цілей профспілки. Основні компоненти цієї структури включають:

1. Загальні збори – конференція

Найвищий орган управління, який складається з представників усіх територіальних та первинних профспілкових організацій, що входять до складу обласної організації. Збори проводяться один раз на 5 років і приймають ключові рішення щодо діяльності профспілки, затвердження звітів, виборів керівних органів тощо.

2. Обласний комітет (Обком)

Постійно діючий колегіальний орган управління, який обирається на Конференції терміном на 5 років. Обласний комітет здійснює керівництво діяльністю організації між конференціями, розробляє стратегії, затверджує плани робіт і бюджети, приймає рішення щодо важливих питань профспілкової діяльності. Засідання обласного комітету (Пленуми) проводяться не рідше одного разу на рік. На період з 2020-по 2025 роки до складу комітету входить 21 особа.

3. Президія обласного комітету

Виконавчий орган, який складається з голови облорганізації, голови Молодіжної ради та інших обраних членів. Президія здійснює оперативне управління діяльністю організації, готує питання для розгляду на засіданнях обласного комітету, координує роботу всіх структурних підрозділів. Засідання Президії обласного комітету (Пленуми) проводяться не рідше одного разу на квартал. На період з 2020-по 2025 роки до складу президії входить 7 осіб.

4. Голова обласної організації

Голова обласної організації обирається на Загальних зборах (конференції) і виконує обов’язки голови обласного комітету та президії. Голова представляє організацію у відносинах з органами влади, іншими профспілками та організаціями, а також виконує функції управління та координації всієї діяльності обласної організації. З 2013 року обласну організацію очолює Людмила Татаринова, яка перебуває на виборній посаді вже третю каденцію.

6. Територіальні організації

Територіальні організації створюються на рівні районів, міст та громад Херсонської області. Кожна територіальна організація має свій комітет, голову та актив, які працюють над захистом прав і інтересів членів профспілки у відповідному районі, місті або громаді. До складу обласного комітету входять 17 територіальних організацій: Бериславського, Генічеського, Каховського та Скадовського районів, а також Білозерської, Голопристанської, Високопільської, Великоолександрівської, Верхньорогачицької, Іванівської, Новотроїцької, Нововоронцовської, Нижньосірогозької, Олешківської, Чаплинської, Новокаховської та Херсонської громад. Загалом до складу комітетів територіальних організацій входить 71 особа.

7. Первинні профспілкові організації

Базові структурні підрозділи профспілки, які створюються на рівні організації, установ, закладів. Кожна первинна організація має свій комітет, голову та актив, які працюють над захистом прав і інтересів членів профспілки на місцях. До складу облорганізації входить 241 первинна організація, які об’єднують 5206 працівників органів місцевого самоврядування — громад, міських, сільских, селищних рад, працівниківобласної та місцевих військових адміністрацій, органів юстиції, ДСНС, державних, правоохороних, банковських, фінансових, страхових, комунальних, навчальних закладів та установ, які забезпечують розвиток держави та місцевих громад Херсонщини та які пов’язані спільними інтересами за родом їх професійної (трудової) діяльності (служби, навчання). Загалом до складу виборних органів первинних профспілкових організацій входить 723 особи. Чисельність жінок складає 65,6 % (3413 осіб).

8. Ревізійна комісія

Ревізійна комісія є незалежним органом, який обирається на Конференції та здійснює контроль за фінансово-господарською діяльністю обласної організації, а також перевіряє дотримання статутних норм і рішень керівних органів. На період з 2020 по 2025 роки до складу ревізійної комісії обласної організації входить 5 осіб.

Кожна територіальна та первинна організація профспілки також має свої ревізійні комісії, до складу яких входить загалом 336 осіб. Ці комісії забезпечують прозорість і підзвітність діяльності на всіх рівнях, гарантують ефективне використання ресурсів та дотримання встановлених правил і норм.

9. Виконавчий аппарат обласної організації

Складається з працівників, які виконують адміністративні, організаційні та технічні функції для забезпечення діяльності обласної організації. В апарат входять спеціалісти з різних напрямків роботи, включаючи бухгалтерію, юридичну підтримку, організаційний та інформаційний супровід. Загалом працює 5 штатних одиниць (з квітня 2022 року на громадських засадах).

10. Молодіжна рада Херсонської обласної організації Профспілки

Молодіжна рада Херсонської облорганізації Профспілки є консультативно-дорадчим органом, який спрямований на залучення молодих працівників до діяльності профспілки. Вона займається організацією заходів, спрямованих на професійний розвиток молоді, захист їхніх прав та інтересів, а також сприяє формуванню лідерських навичок і активній участі молоді в житті профспілки. Молодіжна рада відіграє важливу роль у розвитку молодіжного руху та підготовці майбутніх лідерів профспілки. На період з 2020-по 2025 роки до складу виконавчого комітету Молодіжної ради входить 7 осіб. Чисельність молоді до 35 років складає – 26,8 % (1361 осіб)

11. Південне представництво центру Профспілок знань “Basis”

Південне представництво центру Профспілок знань “Basis” було створено в рамках співпраці між Профспілкою державних установ України та Швецією, в межах реалізації Міжнародного проекту “Розвиток державного сектору в Україні”. Представництво очолює Татаринова Людмила. Навчання проводять 7 тренерів, які пройшли відповідну підготовку. (Проект призупинив свою діяльність через військову агресію проти України).

12. Дитячі заклади оздоровлення та відпочинку

ДЗОВ ім. Ю.О. Гагаріна Херсонської обласної організації Профспілки (з 2022 року перебуває в окупації).

ДЗОВ “Хеппілафф” – релокований дитячий заклад зі Скадовська до Львівської області.

Ці заклади забезпечують оздоровлення та відпочинок для дітей членів профспілки, надаючи їм можливість відновити сили та здоров’я у комфортних умовах.

ДЗОВ ім. Ю.О. Гагаріна був платформою для проведення навчальних заходів, командних тренінгів та спортивних змагань. ДЗОВ “Хеппілафф” наразі не має необхідної матеріально-технічної бази для проведення заходів для дорослих, проте має потенціал для майбутнього розвитку.

У ДЗОВ Гагаріна працювала 63 штатні особи, у Happylaff – 15 осіб.

Ця структура дозволяє Херсонській обласній організації Профспілки ефективно функціонувати, захищаючи права членів і забезпечуючи їх соціальний захист, професійний розвиток, а також залучення молоді і організацію відпочинку для дітей.

Бажаєте отримувати профспілкові новини першими?

    * надсилаємо тільки корисну інформацію / * ваші данні не потраплять до третіх лиць