ДЕНЬ СПІВДРУЖНОСТІ: ЗАЯВА CTUG ТА МКП

День Співдружності: Заява CTUG та МКП

Суспільства Співдружності потребують нового суспільного договору та демократії для зміцнення стійкості.

  5 березня 2024 ITUC Група профспілок Співдружності

У День Співдружності, 11 березня 2024 року, члени Групи профспілок Співдружності (CTUG), що об’єднує 70 мільйонів членів профспілок у 46 країнах Співдружності, підтверджують зобов’язання чинити тиск на уряди країн Співдружності та саму Співдружність з метою підтримки Нового суспільного договору, що включає права людини, рівність, мир та кліматичну справедливість.

Крім того, CTUG закликає Співдружність підтримати кампанію МКП “За демократію”, розпочату рівно за тиждень до Дня Співдружності.

Тема зустрічі глав урядів Співдружності (CHOGM) в Самоа в жовтні цього року – “Одне стійке спільне майбутнє: Трансформація нашого спільного багатства”, яка охоплює чотири напрямки:

 Стійкі демократичні інститути, що захищають права людини, демократію і верховенство права.

 Стійке довкілля для боротьби зі зміною клімату.

 Стійкі економіки, які підтримують відновлення і процвітання.

 Стійкі суспільства, що розширюють можливості людей для мирного та продуктивного життя.

У відповідь на це CTUG закликає до таких ініціатив, як:

 Зустріч міністрів праці країн Співдружності для просування прав працівників, гідної праці та справедливої заробітної плати на основі меморандуму про взаєморозуміння з МОП, завданням якої на початковому етапі є просування основних конвенцій МОП про свободу асоціацій, колективні переговори, дитячу та примусову працю, дискримінацію на робочому місці, а також охорону праці та здоров’я.

 План відновлення після пандемії Covid-19, заснований на створенні стійких суспільств із загальним охопленням медичним обслуговуванням, соціальним захистом та освітою для всіх.

 Посилення дій Групи міністрів Співдружності для подолання обмежень демократії та прав людини в країнах Співдружності та посилення уваги до надання громадянському суспільству можливості представляти сім’ю Співдружності – або “агіа”, як описують її самоанці.

 Сприяння інклюзії та рівності, особливо рівній оплаті за працю рівної цінності, припиненню гендерного насильства, дискримінації ЛГБТКІ+ спільнот, правам людей з обмеженими можливостями та солідарності між поколіннями.

 Посилення дій в рамках Організації Об’єднаних Націй задля миру та ядерного роззброєння, сприяння спільній безпеці, ратифікації Договору про заборону ядерної зброї та справедливої конвертації військових витрат на соціальний розвиток.

 Стратегії справедливого переходу, відповідно до Паризької угоди про зміну клімату, для забезпечення фінансування втрат і збитків, що гарантує, що ніхто не залишиться позаду в процесі переходу до низьковуглецевої і безвуглецевої економіки, з єдиним підходом Співдружності до COP29.

Джерело:

https://www.ituc-csi.org/Commonwealth-Day-2024

Бажаєте отримувати профспілкові новини першими?

    * надсилаємо тільки корисну інформацію / * ваші данні не потраплять до третіх лиць