НАВЧАННЯ ПРОФСПІЛКОВОГО АКТИВУ КИЇВЩИНИ ПРОФСПІЛКИ ПРАЦІВНИКІВ ДЕРЖАВНИХ УСТАНОВ УКРАЇНИ

          «Краще один раз побачити, ніж сто разів почути» – ця відома, і така проста, на перший погляд,   народна мудрість знаходить своє підкріплення у всіх сферах людського буття. І ми самі часто переконуємось в тому, що побачене справляє на нас більше враження і надовго залишається в пам’яті, ніж те про що ми лише чули…. Саме з цієї причини, незважаючи на  окремі труднощі, пов’язані з дією воєнного стану,  Центральним комітетом Профспілки працівників державних установ України було вирішено провести семінар-навчання з представниками  профспілкових організацій  Київщини у форматі живого спілкування.

         Більш як 50 профспілкових активістів організацій Профспілки територіального та первинного рівнів   взяли участь у  роботі семінару – тренінгу, який проходив у Будинку спілок   16  та 17 травня  ц.р.

         Темою  дискусії було окреслено  «Діяльність трудового колективу в умовах війни. Роль профспілки в посиленні спроможності трудового колективу».

Першу  частину програми заходу було акцентовано на   роботі  Профспілки в умовах дії воєнного стану, яку у своєму виступі зі змістовною презентацією  представив Юрій  Піжук, голова Профспілки. Зокрема, він зупинився на питаннях  соціально-економічного  захисту та інтересів  спілчан, міжнародній  солідарній  підтримці, волонтерській діяльності, питаннях навчання, роботи з нормативно-правовими документами та інших.

Також актуальною  була  дискусія щодо особливостей колективно-договірної роботи, яка відбулась  за участі виступаючих  Олександра Шубіна, заступника голови ФПУ та  Ірини Орловської, керівника управління соціального діалогу та колективно-договірного регулювання ФПУ.  Увагу було зосереджено  на основних питаннях щодо укладання колективних договорів,  внесення змін до них, а також рекомендацій щодо контролю за їх виконанням. Окрім цього, І.Орловською учасникам заходу  було  представлено   новації  нового  Закону «Про колективні угоди та договори», ухваленого Парламентом 23.02.2023, більшість  положень якого набувають чинності через 6 місяців з дня припинення чи скасування воєнного стану.

Не  виникає сумнівів, що  в  умовах сьогодення надзвичайно важливою темою стала  розмова  щодо  уміння створювати та забезпечувати сприятливі умови праці в трудових колективах. З  цією метою для дискусії було  запрошено кваліфіковану  фахівчиню з питань психології,  голову ГО «Міжнародна асоціація психологів та тренерів-експертів» Наталію  Сабліну. В рамках зазначеної дискусії  проведено тренінг щодо створення сприятливого психологічного мікроклімату в трудовому колективі. Також психологиня  поділилась  лайфхаками по наданню  самодопомоги в стресових ситуаціях.

Про шляхи   мотивації молоді до залучення в профспілкову роботу учасники покомунікували з Іванною Храпко, головою Молодіжної ради Профспілки, завідувачкою відділу навчання, інформаційного забезпечення та міжнародного співробітництва.

Однією з грунтовних сесій заходу був обмін досвідом роботи профспілкових організацій Київської області в умовах дії  воєнного стану. Зокрема, своїми історіями поділились Олександр Кирпич, голова ППО управління соціального захисту населення Васильківської міської ради; Богдана Правдивець, голова  ППО Калинівської селищної ради Броварського району та Оксана Акутіна, голова ППО Ржищівської міської ради.

По завершенню роботи, організатори  і учасники заходу висловили бажання про необхідність продовження спілкування, налагодження міцних комунікацій організацій центрального та регіонального рівнів з первинними профспілковими організаціями. То ж продовжуємо зміцнювати Профспілку разом.

3E4C4919 FA36 4491 AE03 C12D5E4C08F9 1 102 o

Профспілка працівників державних установ України

Бажаєте отримувати профспілкові новини першими?

    * надсилаємо тільки корисну інформацію / * ваші данні не потраплять до третіх лиць