“Ні за які гроші”: експеримент із чотириденним робочим тижнем призвів до несподіваних результатів

Дослідники стверджують, що п’ятиденний робочий тиждень більше не відповідає способу життя та обов’язкам сучасних працівників, особливо працівників із дітьми.

Найбільше в історії випробування чотириденного робочого тижня показало, що більшість британських компаній, які беруть участь, не повертаються до п’ятиденного стандарту, а третина готова зробити цю зміну постійною. Про це пише видання Bloomberg.

У дослідженні взяли участь 61 організація та майже 2 900 працівників, які добровільно перейшли на скорочений робочий тиждень із червня по грудень 2022 року. Тільки три організації вирішили призупинити експеримент, а дві досі розглядають можливість скорочення робочого дня, як показали опубліковані дані. Інші компанії вирішили не повертатися до п’ятиденного робочого тижня через зростання доходів, зниження плинності кадрів і зниження рівня вигоряння працівників.

Цікаво, що тисячі співробітників перейшли на коротші графіки у складних економічних умовах, враховуючи швидку інфляцію, політичну нестабільність та наслідки Brexit. Часом запуск програми скорочення робочого часу в розпал економічного спаду видавався сумнівним.

Провідна дослідниця, економістка і соціологиня із Бостонського коледжу Джульєт Шор заявила, що організації виконали чудову роботу і дуже нею задоволені.

“Мені було цікаво, можливо, компаніям буде набагато складніше змусити працювати чотириденний тиждень, і відповідь, схоже, негативна”, — сказала вона.

Дослідження Шор давно показало, що п’ятиденний робочий тиждень більше не відповідає способу життя та обов’язкам сучасних співробітників, особливо працівників із дітьми.

Дані Великої Британії повністю підтверджують висновки невеликих випробувань, результати яких були опубліковані в грудні, компаніях, що базуються в США, Ірландії та Австралії. Це дослідження показало еквівалентний приріст доходів і продуктивності співробітників, а також зниження кількості прогулів і плинності кадрів. Ці пілотні проєкти були меншими за розміром та охопили приблизно половину компаній, що беруть участь у випробуваннях у Великій Британії.

“По суті ми отримали дуже схожі результати, відмінності були незначними”, — говорить Шор.

Детальніше: https://focus.ua/uk/technologies/551208-ni-za-kakie-dengi-eksperiment-s-chetyrehdnevnoy-rabochey-nedeley-privel-k-neozhidannym-rezultatam

Бажаєте отримувати профспілкові новини першими?

    * надсилаємо тільки корисну інформацію / * ваші данні не потраплять до третіх лиць