НОВИНИ ЄВРОПЕЙСЬКИХ ПРОФСПІЛОК ПРАЦІВНИКІВ ГРОМАДСЬКОГО ОБСЛУГОВУВАННЯ ПРО ПЕРЕГОВОРИ, ОПЛАТУ ТА УМОВИ ПРАЦІ, ПРАВА ПРОФСПІЛОК, СТРАЙКИ І ПРОТЕСТИ

НОВИНИ КОЛЕКТИВНО-ДОГОВІРНОГО РЕГУЛЮВАННЯ ЄФПГО, Жовтень 2023 року, № 21.

Ісландія: профспілки та інші організації мобілізуються для проведення жіночого страйку

24 жовтня федерація профспілок державного сектору BSRB була однією з понад десятка організацій, які підтримали день дій, який закликав до невідкладних заходів з подолання гендерної нерівності, розриву в оплаті праці між жінками та чоловіками, а також до боротьби з гендерним та сексуальним насильством. Дії варіювалися від страйків і демонстрацій до відмови від усіх форм праці, як оплачуваної, так і неоплачуваної. З часу проведення першого жіночого дня дій у 1975 році профспілки та інші організації в країні організували великі страйки та протести, і рівень гендерної нерівності дещо зменшився. Однак, попереду ще довгий шлях, оскільки розрив в оплаті праці між чоловіками і жінками становить 21%, і тема цьогорічної акції «Ви називаєте це рівністю?».

Латвія: вирішено трудовий спір у сфері охорони здоров’я

Профспілка працівників охорони здоров’я LVSADA 18 жовтня досягла угоди з міністерством охорони здоров’я, яка забезпечить підвищення заробітної плати лікарям (10,6%), медсестрам (6,5%) та молодшим медсестрам (6,9%) у 2024 році. Це означає, що медичний персонал отримає підвищення заробітної плати на 23-24% за трирічний період 2022-24 років. Немедичний персонал також отримає додаткові 40 євро на місяць (брутто, в середньому) у 2024 році. Угода була узгоджена з новим міністром охорони здоров’я і вирішує давню суперечку щодо оплати праці.

Хорватія: переговори в державному секторі привели до підвищення заробітної плати на 5%.

Профспілка працівників охорони здоров’я HSSMS-MT повідомляє, що після третього раунду переговорів про оплату праці в державному секторі профспілки погодилися на підвищення заробітної плати на 5%, що є покращенням порівняно з пропозицією 3%, зробленою під час другого раунду переговорів. Профспілки також домоглися різдвяної премії у розмірі 300 євро, якої вони домагалися, і великодньої премії у розмірі 100 євро, що менше, ніж вони хотіли, але на 30 євро краще за попередню пропозицію. Існує також зобов’язання, що якщо нова система оплати праці не буде запроваджена до 1 березня 2024 року, то розпочнуться переговори про загальне підвищення заробітної плати.

Німеччина: профспілки домагаються підвищення заробітної плати на 10,5% в регіональних органах влади

Профспілка ver.di, яка веде переговори, що охоплюють 1,2 мільйона працівників регіональних органів влади, висунула основну вимогу про підвищення зарплати на 10,5%, але з мінімальним збільшенням на 500 євро на місяць. Вимоги також включають додаткові 200 євро для молодшого персоналу, а стажери мають бути прийняті на роботу на необмежений період. Профспілки хочуть укласти угоду на 12 місяців. Ver.di заявляє, що працівники покладають великі надії на результат переговорів і підкреслює, що краща оплата та умови праці необхідні для вирішення проблеми нестачі 300 тисяч працівників у державних службах. Важливою метою буде подолання розриву в оплаті праці у федеральних і місцевих органах влади, де різниця в середньому становить 10%, а для деяких професій сягає кількох сотень євро. Переговори мали розпочатися 26 жовтня, і профспілки очікують, що їх результати будуть застосовані до більш ніж мільйона державних службовців, на яких безпосередньо не поширюється дія колективного договору.

Ірландія: члени профспілки голосують за пропозицію щодо підвищення заробітної плати в некомерційному секторі

Члени трьох профспілок Fórsa, SIPTU та INMO голосують за те, чи приймати угоду, яка може вирішити давню суперечку щодо оплати праці неприбуткових постачальників медичних послуг. Профспілки прагнуть відновити паритет в оплаті праці між працівниками цих організацій та працівниками державного сектору охорони здоров’я та соціального забезпечення, які працюють за прямим наймом. Страйк мав розпочатися 17 жовтня, але переглянута пропозиція роботодавців змусила профспілки призупинити акцію і провести консультації з членами профспілок. Замість запропонованого в липні двоетапного підвищення на 5%, роботодавці запропонували підвищення на 3% з 1 квітня 2023 року, на 2% з 1 листопада 2023 року і на 3% з 1 березня 2024 року, тобто більш ніж на 8% менш ніж за 12 місяців. Також є зобов’язання щодо подальших переговорів, які розпочнуться не пізніше 1 грудня 2023 року і будуть розглядати питання порівнянності з поточними та майбутніми угодами про оплату праці в державному секторі. Уряд визнав важливість адекватного фінансування неприбуткового сектору для фінансування підвищення заробітної плати та подолання дефіциту кадрів.

Європа: у звіті знайдено кілька прикладів скорочення робочого часу

В останньому огляді дослідницької агенції Eurofound щодо змін у сфері робочого часу відзначається посилення дискусій навколо питання скорочення робочого часу, але мало прикладів того, де це було реалізовано на практиці. У звіті наводиться кілька прикладів скорочення робочого часу в приватному і некомерційному секторах охорони здоров’я і соціального забезпечення в Австрії та в муніципальній компанії в Португалії. Угода в державному секторі Литви передбачає додаткову відпустку на один день для навчання та підвищення кваліфікації, тоді як національне законодавство цієї країни дозволяє скорочення робочого часу на один день на рік. Угода в державному секторі Литви передбачає додатковий день відпустки для навчання та професійної підготовки, тоді як національне законодавство цієї країни дозволяє 32-годинний/чотириденний робочий тиждень для державних і муніципальних службовців, які мають дітей віком до трьох років. У звіті зазначається, що в той час як звичайний робочий тиждень для працівників з повною зайнятістю становитиме 39,8 години у 2022 році, середня колективно узгоджена нормальна тривалість робочого тижня з повною зайнятістю в ЄС становитиме 38,1 години. Порівняння секторів також показало, що колективно узгоджений нормальний робочий тиждень був найкоротшим у державному управлінні (37,7 години) і найдовшим у роздрібній торгівлі (38,5 години).

Фінляндія: профспілки планують дії у відповідь на плани уряду

Профспілки та їхні конфедерації продовжують висловлювати занепокоєння щодо пропозицій уряду, які вплинуть на права профспілок, умови зайнятості та соціальну державу. Члени конфедерації SAK брали участь у низці заходів, протестів та зупинок роботи, починаючи з вересня, і ще більше заплановано на листопад. Конфедерація STTK мобілізується для проведення великої демонстрації 18 листопада, в той час як конфедерація AKAVA зосереджена на тому, щоб змусити уряд сісти за стіл переговорів.

Іспанія: пропозиції міністерства юстиції недостатньо для припинення суперечки

Федерація FSC-CCOO повідомляє, що міністерства юстиції та фінансів пообіцяли підвищити заробітну плату всім працівникам міністерства юстиції на основі того, що Педро Санчес знову очолить новий коаліційний уряд. Однак профспілка заявляє, що цієї обіцянки недостатньо, щоб покласти край довготривалому конфлікту, який вже триває два місяці і призвів до страйку. FSC-CCOO звернулася до міністерства з вимогою негайно розпочати переговори про підвищення заробітної плати для всіх працівників, незалежно від того, хто очолює уряд. Вимоги профспілки також включають дії щодо кар’єрного зростання, припинення диференціації оплати праці в міністерстві, покращення процесів просування по службі та доплати працівникам, які працюють понаднормово, щоб ліквідувати відставання від графіку, яке виникло внаслідок конфлікту.

Нідерланди: профспілки висунули ультиматум роботодавцям молодіжного сектору

FNV та інші профспілки встановили крайній термін до 1 листопада для роботодавців у молодіжному секторі, щоб вони запропонували покращені умови оплати праці, інакше вони будуть прагнути до масштабної мобілізації 20 листопада. За останні роки це буде вже 10-й раз, коли профспілкам доводиться виходити на вулиці, щоб відстоювати свої вимоги. Профспілки стверджують, що «остаточна пропозиція» роботодавців призведе лише до того, що ще більше працівників покинуть сектор і ще більше збільшиться дефіцит кадрів. Найбільшим каменем спотикання під час переговорів стала компенсація інфляції на 2023 рік. Після підвищення заробітної плати лише на 1% 3 січня, профспілки вимагають підвищення заробітної плати у 2024 та 2025 роках, щоб компенсувати інфляцію. Вони прагнуть підвищення заробітної плати на 10% до 2024 року, включаючи поправку на інфляцію за 2023 рік, але роботодавці не хочуть виходити за рамки 6,7%. На 2025 рік роботодавці запропонували 3,5% плюс запровадження автоматичної компенсації цін з максимальним підвищенням на 2% з квітня по грудень. Однак профспілки вимагають додаткових 5% і готові обговорювати автоматичну компенсацію цін максимум на 2% за умови, що буде також досягнута домовленість про зменшення навантаження.

Швеція: профспілка веде переговори щодо двох нових угод у неприбуткових секторах

Профспілка Kommunal уклала дві дворічні колективні угоди з організацією роботодавців Fremia, яка охоплює некомерційних постачальників послуг. В угоді з Fremia, що охоплює сферу персональної допомоги, підвищення заробітної плати буде обговорюватися на рівні щонайменше 993 шведських крон (84 євро) з 1 жовтня 2023 року та щонайменше 875 шведських крон (74 євро) з 1 жовтня 2024 року. Мінімальна заробітна плата буде збільшена на 1350 шведських крон (115 євро) з 1 січня 2024 року та на 875 шведських крон (74 євро) з 1 січня 2025 року, а всі надбавки та доплати будуть збільшені на 4,1% та 3,3% у ті ж дати. Угода з громадянським суспільством передбачає, що з 1 жовтня 2023 року для підвищення заробітної плати кожного штатного працівника буде створено фонд у розмірі 1059 шведських крон (90 євро), а з 1 жовтня 2024 року – 981 шведська крона (83 євро), коли також буде реалізована спеціальна ініціатива щодо низькооплачуваних працівників, яка передбачає додаткову надбавку в розмірі 71 шведська крона (6 євро). Мінімальна заробітна плата за угодою для працівників віком від 19 років становитиме 21729 шведських крон (1847 євро) з 1 жовтня 2023 року та 22446 шведських крон (1908 євро) з 1 жовтня 2024 року. Нова мінімальна заробітна плата для працівників, які мають, серед іншого, професійну вищу освіту, становитиме 24312 шведських крон (2067 євро) з 1 жовтня 2023 року та 25114 шведських крон (2135 євро) з 1 жовтня 2024 року.

Португалія: профспілки вимагають підвищення зарплат на 2024 рік

Профспілки SINTAP і STAL висловили незадоволення підвищенням заробітної плати, запропонованим для працівників державної служби у 2024 році. Загальний фонд заробітної плати зросте більш ніж на 5% з підвищеннями від 3% до понад 6% залежно від посади в тарифній сітці. Обидві профспілки стверджують, що такий рівень підвищення не компенсує нещодавню втрату купівельної спроможності через вищу інфляцію. STAL оцінює падіння на 5,1% в реальному вираженні лише у 2022-23 роках. SINTAP закликала до відновлення переговорів, а STAL оголосила національний страйк на 27 жовтня. Страйк, який також підтримала група профспілок Frente Comum, має широкий спектр вимог, що охоплюють кар’єрний розвиток, понаднормові ставки, щорічні відпустки, робочий час тощо.

Австрія: останні новини про переговори між державним та приватним секторами охорони здоров’я

Перший раунд переговорів щодо підвищення заробітної плати працівникам бюджетної сфери у 2024 році відбувся 20 жовтня, і, як завжди, основною метою було узгодити ключові показники, на яких будуть базуватися переговори. Вони були встановлені на рівні 9,15% для інфляції (рік до вересня 2023 року) та прогнозів падіння економічного виробництва на 0,4-0,8%. У переговорах беруть участь профспілки державного сектору younion та GÖD. Тим часом, перший раунд переговорів у приватному секторі охорони здоров’я та соціальної допомоги розчарував профспілки Vida та GPA, оскільки пропозиція роботодавця щодо підвищення на 8,8% була значно нижчою за вимогу профспілок щодо підвищення на 15%. Другий раунд переговорів відбудеться 15 листопада, і профспілки вже планують велику конференцію рад персоналу на 20 листопада, очікуючи, що переговори не дадуть результату, і тому для обговорення потенційної мобілізації.

Джерело: https://www.epsu.org/epsucob/2023-october-epsu-collective-bargaining-newsletter-no-21

переклад –

Департамент міжнародних зв’язків апарату ФПУ

Бажаєте отримувати профспілкові новини першими?

    * надсилаємо тільки корисну інформацію / * ваші данні не потраплять до третіх лиць