Нюанси оплати праці під час війни

Не будемо вас лякати: загальні правила оплати праці не змінилися. Проте певні нюанси вніс Закон № 2136. Його норми зарпацювали з 24.03.2022 та застосовуються до припинення або скасування дії воєнного стану. Тож, давайте пригадаємо, що змінилося, щоб нічого не пропустити.

Заробітну плату виплачуємо на умовах визначених трудовим договором. Тобто, доплати, надбавки, премії, визначені трудовим договором, не скасовуються автоматом тільки через те, що введено воєнний стан.

Звісно, роботодавцю надано право за своєю ініціативою на період воєнного стану зупиняти дію окремих положень колективного договору (ч. 1 ст. 11 Закону № 2136). Проте наразі продовжує діяти ст. 103 КЗпП, яка зобов’язує роботодавця повідомляти працівників про нові або зміну діючих умов оплати праці в бік погіршення не пізніш як за два місяці до їх запровадження або зміни.

Що стосується гарантій забезпечення мінімальної зарплати, то вони продовжують діяти. Тож розмір заробітної плати працівника за повністю виконану місячну (годинну) норму праці не може бути нижчим за розмір мінімальної зарплати. Якщо працівник працевлаштований на умовах неповного робочого часу, а також при невиконанні працівником у повному обсязі місячної (годинної) норми праці мінімальна зарплата виплачується пропорційно до виконаної норми праці (ст. 31 Закону про оплату праці).

Бажаєте отримувати профспілкові новини першими?

    * надсилаємо тільки корисну інформацію / * ваші данні не потраплять до третіх лиць