ПЕРШОТРАВЕНЬ 2023: КОЛЕКТИВНІ ДІЇ ЗА НОВИЙ СОЦІАЛЬНИЙ ДОГОВІР

Першого травня трудящі всього світу відзначають понад 150 років колективних дій через свої профспілки, спрямованих на побудову безпечного, сталого життя та забезпечення соціальної справедливості.

Це також момент для роздумів про величезні виклики, що стоять перед людьми і планетою, виклики, які можна подолати лише за допомогою активного профспілкового руху в центрі економіки і суспільства, а також нового суспільного договору для побудови справедливого і сталого майбутнього для всіх.

Однак десятки мільйонів людей безпосередньо стикаються з жорстокими реаліями збройних конфліктів, включаючи вторгнення Росії в Україну. Мультилатералізм та життєво важливі інструменти і процеси, спрямовані на забезпечення миру і спільної безпеки, опинилися під екзистенційною загрозою. Світ стикається з кризами масової нерівності, зміни клімату, ерозії демократії, загрозами для громадського здоров’я та перспективою розвитку нерегульованих технологій, що посилюють поділ та ізоляцію.

Солідарність, мир, рівність

Як найбільша організована демократична сила у світі, глобальний профспілковий рух є незамінним у подоланні цих викликів і в боротьбі за мир. Зміцнення солідарності під час кризи має важливе значення для створення більш справедливого і гуманного світу.

Шлях до такого світу і фундаментальна основа миру – це новий суспільний договір. Ресурсів не бракує, але бракує політичної волі для подолання олігархії, реформування системи оподаткування та інвестування в суспільні послуги і стале майбутнє.

Саме за допомогою профспілкових дій ми можемо створити необхідну демократичну підзвітність для реформування глобальної економіки. Це означає, що ми повинні діяти:

– Робочі місця, для досягнення повної зайнятості шляхом створення 575 мільйонів нових робочих місць по всьому світу через інвестиції в охорону здоров’я, “зелені” робочі місця та інфраструктуру, а також формалізацію зайнятості в неформальному секторі.

– Підвищення заробітної плати, з встановленням прожиткового мінімуму, щоб зупинити десятиліттями триваюче зниження частки добробуту працюючих людей, забезпечити гідне життя для всіх і пожвавити економіку.

– Права – гарантувати права працівників на організацію та ведення переговорів, забезпечити безпечну та здорову працю, захист від дискримінації, примусової та дитячої праці, а також побудувати сталий світ за допомогою справедливого переходу.

– Рівність – гарантувати рівну оплату праці для жінок і чоловіків та протидіяти расизму і гомофобії.

– Соціальний захист – інвестувати в забезпечення соціального захисту для трьох чвертей населення світу, які повністю або частково позбавлені цього базового права людини, починаючи зі створення глобального фонду соціального захисту.

– Інклюзія, щоб усунути колоніальні структурні рамки світової фінансової та торговельної систем, які заважають процвітанню мільярдів людей.

Профспілки по всьому світу вживають заходів для подолання кризи вартості життя. У відповідь, замість того, щоб позитивно брати участь у соціальному діалозі, багато урядів ще більше обмежують фундаментальне право на страйк. Ми продовжуватимемо відстоювати право на страйк, щоб забезпечити гідну працю, справедливість і свободу.

Згадуючи велику боротьбу, яку вели і виграли трудящі жінки і чоловіки протягом багатьох десятиліть, ми підтверджуємо свою прихильність до розбудови повноважень трудящих через організацію і використання цих повноважень для побудови світу, заснованого на справедливості, солідарності, демократії і взаємній повазі.

Мрії та прагнення профспілок у минулому стали реальністю завдяки колективним діям, і настав час нинішньому поколінню перетворити прагнення до світу, в якому людина стоїть на першому місці, на дійсність.

https://www.ituc-csi.org/may-day-2023?lang=en

Бажаєте отримувати профспілкові новини першими?

    * надсилаємо тільки корисну інформацію / * ваші данні не потраплять до третіх лиць