ПОСЛАННЯ ДО ПЕРШОТРАВНЯ ЕСТЕР ЛІНЧ – ГЕНЕРАЛЬНОГО СЕКРЕТАРЯ ЄВРОПЕЙСЬКОЇ КОНФЕДЕРАЦІЇ ПРОФСПІЛОК

Працівники перебувають під величезним тиском на тлі кризи вартості життя. Але профспілки демонструють стійкість і спроможність.

Першотравень – це привід як для святкування, так і для протестів, – об’єднаймося, досягнемо змін, – хзазначила у своєму посталанні 

Естер Лінч – Генеральний секретар Європейської конфедерації профспілок.

.

Першого травня ми святкуємо перемоги профспілкового руху, такі як наша успішна кампанія за восьмигодинний робочий день, яка призвела до заснування Міжнародного дня трудящих. І ми йдемо слідами засновників нашого руху, вимагаючи конкретних поліпшень у житті трудящих зараз і в майбутньому.

Цього року, зокрема, європейський робітничий рух має всі підстави вийти на марш. Ми маємо кризу вартості життя, спричинену корпораціями, які цинічно завищують ціни та прибутки, прикриваючись проблемами з постачанням, що виникли через пандемію та війну в Україні. Водночас працівники борються за те, щоб купити їжу та сплатити за оренду житла через найбільше скорочення реальної заробітної плати з початку цього століття.

Незважаючи на це, лише кілька європейських країн запровадили податки на надприбутки, щоб подолати спіраль “прибуток-ціни”, яка розкручує інфляцію, або, як я вважаю за краще її називати, “жадібну інфляцію”. Натомість багато політичних лідерів знову налаштовані змусити простих людей платити за чергову кризу, до створення якої вони не мають жодного відношення.

Жорстка економія 2.0

Політика жорсткої економії 2.0 вже розпочалася. Ми бачимо це у вимогах різних політиків щодо обмеження заробітної плати та руйнівному підвищенні відсоткових ставок, яке завдає реальної шкоди працівникам. Про це також свідчить недемократична пенсійна реформа Еммануеля Макрона у Франції та ліквідація урядом Данії державного свята.

Але, як ми побачимо сьогодні на вулицях Європи, відповідь також не забарилася: десятки днів загальнонаціональних зупинок у Франції, найбільша хвиля страйків у Британії з 1980-х років та “мегастрайк” у Німеччині. Медсестри в Латвії, працівники шинних заводів у Чехії та транспортники в Нідерландах – одні з багатьох груп, які перемогли в суперечках про оплату праці за останні місяці.

Профспілки також борються і перемагають тактику руйнування профспілок, щоб організувати нові робочі місця. Вперше вийшли на страйк працівники Amazon у Німеччині та Британії. По всій Європі працівники організовуються і перемагають, будучі об’єднанні в профспілки.

Довготривалі зміни

Отже, нашому руху є чим пишатися в цей першотравневий день. Однак виклик полягає в тому, щоб перетворити цю “профспілкову весну” на тривалі зміни.

Саме тому оновлення профспілок буде пріоритетом на конгресі Європейської конфедерації профспілок у Берліні наприкінці цього місяця. Тисяча делегатів та інших учасників, які представляють понад 45 мільйонів працівників, обговорюватимуть та узгоджуватимуть програму дій на наступні чотири роки.

Як і раніше, занадто мало працівників користуються перевагами членства в профспілках і колективних договорів. У половині країн-членів Європейського Союзу половина робочої сили або менше охоплена колективними переговорами – і ті, хто має найнижчий рівень охоплення, отримують найнижчу заробітну плату. Це має змінитися.

ЄКП та її членські організації домоглися прийняття директиви ЄС про адекватну мінімальну заробітну плату, яка зобов’язує всі держави-члени співпрацювати з профспілками та законодавчо зобов’язати їх збільшити охоплення колективними переговорами. Вони зобов’язані сприяти укладанню колективних договорів і боротися з руйнуванням профспілок, а там, де рівень охоплення не перевищує 80%, – прийняти план дій для його підвищення. Профспілки на національному рівні повинні працювати над тим, щоб ця важлива для ЄС зміна напрямку, яка ще десять років тому стверджувала, що колективні переговори несумісні з економічним зростанням, була імплементована в національне законодавство.

Позаду

Але це лише початок. ЄС відстає у сфері трудової політики від Сполучених Штатів, де адміністрація Джо Байдена поставила фінансування, передбачене Законом про зниження інфляції на суму 4 мільярди доларів, у залежність від того, чи платитимуть компанії зарплати профспілкам, чи підтримуватимуть справедливий перехідний період і чи стримуватимуть надмірні витрати корпорацій.

Добре, що Зелений курс ЄС відповідає американській схемі субсидування промисловості. Тепер вона повинна відповідати їй у питаннях прав працівників та соціальних умов, пов’язаних з ними. Ми більше не можемо миритися з тим, що величезні суми державних коштів передаються компаніям, які діють всупереч суспільним інтересам, виплачуючи злиденні зарплати і залишаючи наші недофінансовані соціальні системи оплачувати рахунки, – таким компаніям, як Amazon, яка отримала понад 1 мільярд євро державних контрактів лише за три роки.

Саме тому однією з головних вимог Берлінського маніфесту ЄКП буде заборона на передачу державних грошей босам, які руйнують профспілки, ухиляються від сплати податків та знищують навколишнє середовище. Нездатність покласти край розгулу нерівності та корпоративній жадібності, які спричинили нинішню кризу, стала б подарунком для ультраправих.

Реальні зміни

Європі потрібна нова економічна та соціальна модель, яка ставить людей і планету вище за прибуток за будь-яку ціну. Це майбутнє, за яке сьогодні виступають члени європейських профспілок. І це буде метою наших дискусій та рішень на конгресі ЄКП цього місяця.

Історія Першотравня показує нам, що реальні зміни можливі – коли трудящі об’єднуються, щоб вимагати кращого.

Естер Лінч була обрана Генеральним секретарем Європейської конфедерації профспілок у грудні 2022 року. Вона має великий досвід роботи в профспілках на ірландському, європейському та міжнародному рівнях, починаючи з обрання профспілковим лідером у 1980-х роках.

Джерело:

Переклад – Департаменту міжнародних зв’язків ФПУ

Бажаєте отримувати профспілкові новини першими?

    * надсилаємо тільки корисну інформацію / * ваші данні не потраплять до третіх лиць