ПРАВОВІ ЛАЙФХАКИ З ТРУДОВОГО ЗАКОНОДАВСТВА

Посібник можна завантажити тут

До вашої уваги – «Правові лайфхаки з трудового законодавства» – відповіді на найпоширеніші запитання, з якими працівники звертаються до безкоштовної юридичної клініки ГО «Трудові ініціативи». Ми зібрали в одному посібнику все, що потрібно знати, щоб ефективно і аргументовано відстояти свої трудові права.

Трудові права працівників в Україні системно порушуються. Недобросовісні роботодавці відмовляються офіційно працевлаштовувати працівників та надавати відпустку, оплачувати лікарняні,  перешкоджають діяльності профспілок, проводять скорочення без належних підстав та незаконні звільнення тощо. Досить складно в таких умовах розглядати працю як засіб вираження людських здібностей, а не лише як засіб для виживання.

У порівнянні з іншими країнами, в Україні люди працюють ледь не найбільше – проте заробляють чи не найменше. Згідно з минулими дослідженнями, проведеними ресурсом howmuch.net та журналом Фокус, українці в середньому проводять 2000 годин на рік на роботі, і за кожну годину праці заробляють від $0.1 до 9.99, в середньому $1.6 (для порівняння, в Норвегії працюють в середньому 1400 годин на рік і заробляють $52.5 за годину). Водночас, третину жителів України можна назвати бідними згідно з міжнародними стандартами.

Бідність серед працюючого населення зростає, а економічна нерівність та скорочення доходів бідних прошарківнаселення стримують внутрішній попит, сталий розвиток та зростання.

Однією з причин незахищеності є необізнаність працівників щодо прав та гарантій, які вони мають відповідно до Конституції України та нормативно-правових актів. А також небажання дотримуватися чинного законодавства роботодавцями, як підприємствами приватної форми власності, так і державної. Дуже часто працівники замість того, щоб відстоювати свої права та боротися за належні умови праці звільняються з роботи.  

Саме тому ГО «Трудові ініціативи» створили “лайфхаки” передусім для працівників та працівниць, лідерів та лідерок профспілкових організацій та всіх, хто бажає дізнатися більше про свої права та механізми їх захисту.

Порадник містить законодавчі положення та практичні поради щодо реалізації права на працю на різних етапах, зокрема при прийнятті на роботу, переведенні, використання відпустки та лікарняних, скороченні працівників, звільненні. Також у пораднику висвітлені особливості праці неповнолітніх, вагітних жінок, одиноких матерів, відмінності трудового договору від цивільно-правового тощо.  Приклади звернень до роботодавця та уповноважених органів державної влади щодо порушення Ваших трудових прав допоможуть Вам у повному обсязі захистити Ваші трудові права. 

Дотримання трудових прав в Україні – запорука втілення системних змін на краще!

За матеріалами ГО “Трудові ініціативи”: http://trudovi.org/show-news/Trudovi-prava/lifehacks

Бажаєте отримувати профспілкові новини першими?

    * надсилаємо тільки корисну інформацію / * ваші данні не потраплять до третіх лиць