РАДА ГЛОБАЛЬНИХ ПРОФСПІЛОК ЗАСУДЖУЄ КРИЧУЩІ ПОРУШЕННЯ ПРАВ ТРУДЯЩИХ У ПІВДЕННІЙ КОРЕЇ, ЩО ПРИЗВЕЛИ ДО ТРАГІЧНОЇ ЗАГИБЕЛІ ЯНА ХО-ДОНГА

У першу річницю інавгурації президента Юна Рада глобальних профспілок (CGU), що представляє 200 мільйонів трудящих по всьому світу, висловлює глибоку стурбованість нещодавніми нападами, судовими переслідуваннями та втручанням у законну діяльність профспілок і права трудящих у Південній Кореї.

Неприйнятно, що ці репресії продовжуються, незважаючи на те, що Південна Корея приєдналася до Організації економічного співробітництва та розвитку (ОЕСР) і ратифікувала Конвенцію № 87 Міжнародної організації праці (МОП) про свободу асоціацій та Конвенцію № 98 про колективні переговори два роки тому.

Першого травня Ян Хое Донг, районний лідер Корейської профспілки будівельників (KCWU), трагічно підпалив себе на знак протесту проти переслідувань профспілкових активістів з боку державних органів. Ян, одна з жертв цих утисків, на жаль, помер від ускладнень важких опіків.

Перед самоспаленням Ян залишив повідомлення про те, що, хоча він виконував свої профспілкові обов’язки законно, його звинуватили у перешкоджанні бізнесу, примусі та здирництві. Самоспалення Яна нагадує найтемніші роки в робітничій історії Південної Кореї.

Фальшиві кримінальні звинувачення у примусі та здирництві проти профспілкових активістів є наслідком антипрофспілкової політики уряду президента Юн Сук-Йола. Уряд використовує не соціальний діалог, а сили поліції у виробничих відносинах. У будівельному секторі поліція розпочала спеціальне розслідування, спрямоване проти профспілок, лише для того, щоб криміналізувати нормальну профспілкову діяльність. Наслідуючи антипрофспілкову мову президента, який порівнював профспілки будівельників з організованою злочинністю на будівельних майданчиках, поліція навмисно використовувала цю логіку, щоб очорнити профспілки, принижуючи гідність профспілкових лідерів. Ян був одним з 950 профспілкових співробітників, викликаних поліцією під час спеціального розслідування, і наразі 16 з них перебувають під вартою за подібними кримінальними звинуваченнями.

Антипрофспілкові репресії уряду застосовуються не лише в будівельному секторі, обмеження здійснюються в трудовому законодавстві з метою криміналізації повсякденної профспілкової діяльності. Наприклад, страйк водіїв вантажних автомобілів був оголошений незаконним у листопаді 2022 року. Компанія Daewoo Shipbuilding and Marine Engineering (DSME) подала позов на 47 мільярдів корейських вон (приблизно 35,6 мільйона доларів США або 32,3 мільйона євро) проти п’яти профспілкових лідерів у зв’язку з невиконанням виробничих планів під час страйку. Очевидна відплата, спрямована на те, щоб перешкодити працівникам субпідрядних організацій реалізовувати основоположні права профспілок

Незважаючи на чіткі рекомендації МОП, договірних органів ООН та Експертної групи, створеної в рамках Угоди про вільну торгівлю між ЄС та Кореєю, уряд продовжує блокувати внесення будь-яких змін до Закону про профспілки та регулювання трудових відносин з метою приведення його у відповідність до міжнародних стандартів.

Крім того, адміністрація Юна ініціювала систематичну кампанію наклепу проти профспілок, засновану на безпідставних звинуваченнях у корупції та адміністративних порушеннях. CGU з великою стурбованістю відзначає, що влада втручається в управління та діяльність профспілок, вимагаючи надання копій профспілкових бюджетів та внесення змін до профспілкових статутів. Це є серйозним порушенням права на свободу об’єднання відповідно до Конвенції МОП №87.

Риторика президента Юн Сук-Йола, спрямована проти профспілок, і незаконне використання прокуратури та поліції для нападів на профспілки задали загальнонаціональний тон, який відлунює на підприємствах на робочих місцях по всій країні все більш жорстокими нападами на профспілкових активістів. 4 травня 2023 року менеджер компанії ILJIN Hysolus, яка є постачальником Hyundai Motor і BMW, протаранив своїм автомобілем місцевих профспілкових лідерів, збивши 3 з них і завдавши серйозних травм заступнику голови профспілки.

CGU засуджує криміналізацію профспілкової діяльності та рейди на профспілкові офіси під керівництвом адміністрації Юна. Ми закликаємо уряд Південної Кореї виконати свої міжнародні зобов’язання, повністю поважати права на свободу об’єднання та колективні переговори і припинити репресії проти південнокорейського профспілкового руху.

CGU вимагає звільнення та зняття всіх звинувачень проти працівників, які були затримані за здійснення своїх фундаментальних профспілкових прав. Ми також закликаємо уряд припинити всі акти наклепу та криміналізації профспілкових активістів, які не є конструктивними для встановлення стабільних виробничих відносин, а навпаки, створюють атмосферу страху та залякування, ворожу до працівників, які здійснюють права, захищені національним та міжнародним законодавством.

Організація – це право, а не злочин.

CGU підтримує південнокорейський профспілковий рух

https://www.ituc-csi.org/the-council-of-global-unions?lang=en
https://www.ituc-csi.org/the-council-of-global-unions?lang=en

Бажаєте отримувати профспілкові новини першими?

    * надсилаємо тільки корисну інформацію / * ваші данні не потраплять до третіх лиць