РОБОТА ПЛАТФОРМИ: ПРОФСПІЛКИ ВИГРАЮТЬ ДЛЯ МІЛЬЙОНІВ ПРАЦІВНИКІВ

Мільйони людей, які працюють на цифрових платформах, нарешті отримають мінімальну заробітну плату, допомогу по тимчасовій непрацездатності та інші засоби захисту зайнятості після ухвалення сьогодні державами-членами ЄС директиви про роботу на платформах.

Профспілки домоглися включення презумпції зайнятості зі зміщенням тягаря доведення. Замість того, щоб окремі працівники проходили через тривалі судові процеси, щоб довести, що вони є працівниками, тепер корпорації платформ будуть доводити, що вони не є найманими працівниками.

Директива також визнає роль профспілок у всіх аспектах економіки платформ, зокрема в таких питаннях, як управління алгоритмами. Незважаючи на заклики послабити ці положення, вони були залишені без змін, що підтверджує нагальну потребу в колективних переговорах в економіці платформ.

За даними Європейської Ради, до кінця року кількість людей, які працюють через цифрові платформи, зросте до 43 мільйонів осіб.

Коментуючи голосування, Людовік Воет, Конфедеративний секретар ЄКП, сказав:

“Ми перемогли. Профспілки змінили ситуацію.

Нарешті з’явилися рішення, які допоможуть залагодити скандал з фіктивною самозайнятістю. Сьогоднішнє рішення означає, що мільйони людей, які працюють через цифрові платформи, більше не будуть позбавлені мінімальної заробітної плати, лікарняних, відпускних та соціального забезпечення.

Це не передчасний момент: кількість людей, які працюють через платформи, зросла більш ніж на 30 відсотків за 800 днів, що минули відтоді, як Комісія прийняла це законодавство.

Протягом цього часу працівники та їхні профспілки боролися до останнього, щоб утримати тиск. Ми пишаємося всіма тими працівниками, які організувалися, та їхніми профспілками, які забезпечили цю масову перемогу.

Об’єднання зусиль на європейському рівні мало вирішальне значення для забезпечення цього законодавства, яке є першим у своєму роді у світі. Сильна прихильність союзників трудящих у Європейському парламенті та Раді ЄС допомогла нам подолати цей бар’єр.

Держави-члени були наполегливими і побачили крізь димову завісу корпорацій-платформ. Сьогодні вони стали на бік трудящих. Ми вітаємо іспанське та бельгійське головування в Раді за їхню рішучість довести це законодавство до кінця. Зараз настав час для національних урядів підготуватися до його швидкої імплементації”.

Джерело:

https://www.etuc.org/en/pressrelease/platform-work-trade-unions-win-millions-workers

переклад –

Департамент міжнародних зв’язків апарату ФПУ

Бажаєте отримувати профспілкові новини першими?

    * надсилаємо тільки корисну інформацію / * ваші данні не потраплять до третіх лиць