Росія: Журналісти кажуть “ні” війні та державній цензурі

24 лютого 2022 року europeanjournalists.org/blog 

Європейська федерація журналістів (ЄФЖ) засуджує цензуру, запроваджену щодо російських журналістів, які висвітлюють озброєну агресію Росії в Україні. У четвер російські журналісти виступили з критикою військової агресії Росії та закликали до етичного ставлення до того, що відбувається.

Російський регулятор ЗМІ, Роскомнагляд, повідомив російським ЗМІ, що вони зобов’язані використовувати лише інформацію, отриману з “офіційних російських джерел”, для висвітлення “спецоперації, пов’язаної із ситуацією у Луганській Народній Республіці та Донецькій Народній Республіці”.

Роскомнагляд оголосив у четвер, що видання, що порушують ці вимоги, негайно блокуватимуться. Крім того, ці ЗМІ будуть оштрафовані на суму до 5 мільйонів карбованців (50 000 євро).

“Журналісти мають бути вільними у використанні всіх доступних надійних джерел”, – заявив генеральний секретар EFJ Рікардо Гутьєррес. “Журналісти перебувають на службі громадян, а не урядів! Журналісти ніколи не повинні стати солдатами в інформаційній війні. Журналістика прямо протилежна пропаганді”.

Як і їхні українські колеги з НСЖУ та ІМТУУ, російський Союз журналістів та працівників ЗМІ (СЖРСМ) закликає своїх членів дотримуватися етичних норм та відмовитися від державної цензури.

Дмитро Муратов, головний редактор російської “Нової газети” та лауреат Нобелівської премії миру, оголосив, що наступний випуск його газети вийде російською та українською мовами. “Бо ми не вважаємо Україну ворожою країною, а українська мова – мовою ворога. Ми ніколи цього не визнаємо”.

Російські журналісти провели у Москві демонстрацію проти воєнної агресії Росії проти України. Колектив із 70 російських журналістів, серед яких члени редакцій “Комерсанта”, “Дождя”, “Нової газети”, РБК, “Ехо Москви”, The Bell, RTVI, “Сноба”, 7×7, “Известий” та “Медіазони” , підписав відкритий лист, який засуджує військову операцію Російської Федерації в Україні: “Війна ніколи не була і не буде методом вирішення конфліктів і їй немає виправдання”.

Російські вчені та наукові журналісти також виступили проти військової агресії Російської Федерації: “Відповідальність за розв’язання нової війни в Європі повністю лежить на Росії. Для цієї війни немає жодного раціонального виправдання. Спроби використати ситуацію на Донбасі як привід для початку військової операції не вселяють довіри. Цілком очевидно, що Україна не становить загрози для безпеки нашої країни. Війна проти неї несправедлива і відверто безглузда.

Бажаєте отримувати профспілкові новини першими?

    * надсилаємо тільки корисну інформацію / * ваші данні не потраплять до третіх лиць