РОЗПОЧАТО ІНФОРМАЦІЙНУ КАМПАНІЮ «ВИХОДЬ НА СВІТЛО!»

8 серпня 2023 р. відбулося засідання Міжвідомчої робочої групи з питань забезпечення реалізації положень Плану заходів з реалізації Національного плану спільних заходів щодо зниження рівня незадекларованої праці, виробничого травматизму та сприяння відновленню економіки на 2023 рік, в якому взяв участь заступник Голови Об’єднання профспілок Харківської області Сергій Волков.

Начальник Північно-Східного міжрегіонального управління Державної служби з питань праці Олександр Розумний наголосив:

незадекларована праця – це свідоме ухилення роботодавців і працівників від оформлення трудових відносин з метою отримання тих чи інших переваг за рахунок приховування реальних доходів, отримання соціальних пільг, несплати податків тощо.

фото

Розраховуючи на збільшення прибутків та відсутність зобов’язань обидві сторони трудового договору наражають себе на ризики, про існування яких вони навіть не здогадуються. Для працівників ризиків набагато більше, проте для роботодавця ж вони набагато більше коштують.

На жаль, незадекларована праця залишається поширеним явищем і під час війни, що в свою чергу наносить суттєву шкоду, зокрема і обороноздатності нашої країни.

За найменшими оцінками державний бюджет щороку втрачає від незадекларованої праці біля 100 мільярдів гривень. Ця величезна сума могла б допомогти нашим воїнам захищати Україну і швидше звільняти тимчасово окуповані території.

З метою донесення до всіх громадян інформації про ризики і наслідки незадекларованої праці, правильність оформлення трудових відносин та зміни у законодавстві Держпраці розпочинає інформаційну кампанію «Виходь на світло!».

Мета кампанії полягає в інформуванні роботодавців та працівників про вимоги законодавства до оформлення трудових відносин, а також в одночасному здійсненні моніторингу стану додержання вимог законодавства. Такий моніторинг є основою для формування переліків суб’єктів господарювання, які використовують працю без укладення трудових договорів, для подальшого спостереження та реагування.

Волков фото 2

Заступник Голови ОПХО Сергій Волков визначив, що Україна переживає непрості часи, пов’язані з воєнними діями та економічною нестабільністю. В таких умовах особливо важливо забезпечити своє життя та життя своїх близьких, адже навіть невеликі зміни в економічній ситуації можуть вплинути на нашу долю.

І одним з найважливіших аспектів забезпечення своєї стабільності є легалізація трудових відносин. Це дає можливість отримувати стабільний дохід, мати соціальний захист та правовий захист. Крім того, офіційно працюючий громадянин має більше прав та може вимагати виконання роботодавцем своїх обов’язків.

Важливо також зазначити, що оформлення трудових відносин є необхідним елементом розвитку економіки країни. Чим більше людей будуть офіційно працювати, тим більше коштів буде спрямовано на розвиток підприємств та інфраструктури, що в свою чергу забезпечить стабільність економіки.

Сергій Волков ще раз наголосив – формування у суспільства розуміння важливості оформлення трудових відносин, враховуючи воєнні дії в Україні та економічну ситуацію – це необхідний крок для забезпечення своєї стабільності та розвитку країни. Нехай це стане мотивацією для нашого особистого розвитку та внеску у загальне благополуччя.

Також запропонував фахівцям межрегіонального управляння профспілкову інформаційну підтримку компанії “Виходь на світло” шляхом:

– розміщення інформаційних статей на сайті ОПХО та інших веб-ресурсах з метою висвітлення питання про важливість оформлення трудових відносин та сплати податків;

  •  використання інформаційних матеріалів компанії “Виходь на світло” на засіданнях профспілкових органів та зборах трудових колективів;
  •  забезпечення трудових колективів інформаційними матеріалами про важливість оформлення трудових відносин та сплати податків у воєнний час та економічну нестабільність;
  •  організації інформаційних семінарів і тренінгів для працівників та роботодавців з питань оформлення трудових відносин та сплати податків;
    – проведення спільних соціальних кампаній у мережах соціальних медіа з метою просвітлення громадськості про важливість оформлення трудових відносин та сплати податків.
фото 3

Об’єднання профспілок Харківської області

Бажаєте отримувати профспілкові новини першими?

    * надсилаємо тільки корисну інформацію / * ваші данні не потраплять до третіх лиць