Світовий економічний і соціальний огляд: Вищі зарплати вирішать кризи вартості життя та робочих місць

Міжнародна конфедерація профспілок (МКП) вимагає від урядів докладати більше зусиль для підвищення заробітної плати, розширення соціального захисту та підтримки колективних переговорів у відповідь на останню доповідь Міжнародної організації праці (МОП) “Перспективи розвитку світової економіки і соціальної сфери” (WESO).

Про це йдеться у щорічній доповіді WESO:

    Конфлікт в Україні, нерівномірне відновлення після пандемії та вузькі місця в ланцюгах поставок створили умови для стагфляції у 2023 році.

    Відсутність зростання трудових доходів призвела до кризи вартості життя, яка загрожує життєдіяльності домогосподарств та ризикує знизити попит.

    Глобальний розрив у кількості робочих місць у 2022 році становив 473 мільйони, або 12,3%, при цьому гендерний розрив у кількості робочих місць зрівнявся з гендерним розривом в оплаті праці: Дефіцит робочих місць для жінок становить 15% порівняно з 10,5% для чоловіків.

    Прогнозується, що глобальна зайнятість зросте лише на 1% у 2023 році порівняно з 2,3% у 2022 році.

    Лише 47% людей у світі охоплені принаймні одним видом соціального захисту.

    Рівень безробіття серед молоді у віці 15-24 років в три рази вище, ніж серед дорослих.

Про це заявив заступник Генерального секретаря МКП Оуен Тюдор: “Очевидно, що урядам необхідно вжити термінових заходів для підвищення рівня життя, створення робочих місць і запобігання зростанню дитячої праці. Якщо вони зроблять це, вони зможуть зупинити найгірше, що описано в доповіді WESO.

Вони можуть вирішити ці серйозні економічні проблеми для працюючих людей шляхом підвищення заробітної плати, включаючи мінімальну заробітну плату, поліпшення соціального захисту та підтримки колективних переговорів, які дозволять підвищити заробітну плату в приватному секторі. Підвищення заробітної плати для працюючих є частиною рішення, а не частиною проблеми.

Доповідь Всесвітньої організації праці наводить на сумні думки, але ми вітаємо концепцію глобального дефіциту робочих місць, яка підкріплює наш заклик створити 575 мільйонів нових робочих місць до 2030 року для досягнення повної зайнятості. Крім того, реалізуючи наші вимоги в рамках Нового соціального договору, уряди мають відповіді на виклики, що стоять перед ними”.

Новий суспільний договір

    Формалізація щонайменше одного мільярда неформальних робочих місць.

    Розширення соціального захисту та інвестування в державні послуги, особливо в охорону здоров’я, освіту та професійну підготовку, економіку догляду та інновації.

    Створення гідної, нешкідливої для клімату зайнятості як частини справедливого переходу.

“Ці вимоги можуть стати будівельними блоками для виправлення шкоди, заподіяної корпоративною жадібністю”, – продовжив Оуен Тюдор.

“На жаль, ця доповідь WESO повторює хибну думку про те, що падіння продуктивності стоїть за падінням доходів. Наш власний аналіз доводить, що продуктивність праці працюючих людей продовжує зростати, але вони не отримують вигоди. У той же час топ-корпорації отримують щедрі винагороди, незважаючи на стагнацію продуктивності капіталу.

Впроваджуючи Новий суспільний договір, уряди можуть почати виправляти цю несправедливість і забезпечити економічну справедливість, на яку заслуговують трудящі”.

Глобальна економіка МОП Новий соціальний договір для відновлення та стійкості

Джерело:https://www.ituc-csi.org/world-economic-and-social-outlook?lang=en

Бажаєте отримувати профспілкові новини першими?

    * надсилаємо тільки корисну інформацію / * ваші данні не потраплять до третіх лиць