ТАРИФИ, ПЕНСІЇ, СУБСИДІЇ: ЯКИХ ЗМІН ЧЕКАТИ УКРАЇНЦЯМ У БЕРЕЗНІ

Пенсії в Україні зростуть вже у березні після індексації. На підвищення також можуть розраховувати пенсіонери з “мінімалкою”. Субсидії виплачуватимуть без змін до кінця опалювального сезону. На той самий період зафіксовано окремі тарифи на комуналку.

При підготовці використовувалися: публікації порталу ПФУ, постанова Кабміну №185, допис прем’єр-міністра Дениса Шмигаля у Telegram, проєкт постанови Кабміну на сайті Федерації профспілок України, заява міністра енергетики України Германа Галущенка в ефірі телемарафону.Індексація 2024. Кому та на скільки підвищать пенсіїЗ 1 березня в Україні відбудеться щорічна індексація пенсій. Як зазначив прем’єр-міністр Денис Шмигаль, виплати зростуть майже на 8% – в середньому на 322 грн. Після перерахунку середній розмір пенсії складатиме 5 717 грн.Коефіцієнт індексації у 2024 році становить 1,0796. Цей показник враховує інфляцію та зростання середнього розміру заробітної плати за минулий рік.Розмір підвищення не може бути меншим за 100 грн та більшим за 1 500 грн.Індексацію проведуть для 10 млн українців:

  • пенсіонери, що не працюють;пенсіонери силових відомств;“чорнобильці” з інвалідністю;отримувачі пенсій по інвалідності з-поміж військовослужбовців;отримувачі пенсій по інвалідності, яка настала внаслідок каліцтва на виробництві чи професійного захворювання;отримувачі пенсії за особливі заслуги перед Україною, встановленої реабілітованим борцям за незалежність України у XX столітті в розмірі 4200 грн.державні службовці, працівники органів місцевого самоврядування, депутати та науковці на пенсії.

  • Зазначимо, автоматичний перерахунок пенсій для працюючих пенсіонерів з урахуванням оновленого страхового стажу буде проведено з 1 квітня 2024.Докладніше про ситуацію з пенсіями, субсидіями та вартістю послуг ЖКГ у березні – в матеріалі РБК-Україна.

    Бажаєте отримувати профспілкові новини першими?

      * надсилаємо тільки корисну інформацію / * ваші данні не потраплять до третіх лиць