Тисячі російських технічних працівників підписали петицію проти вторгнення Путіна в Україну

До суботи петицію підписали понад 10 000 працівників сфери

інформаційні технології

Російська поліція затримує демонстранта під час мітингу у Москві 25 лютого проти російського вторгнення до України. (Максим Шипенков/EPA-EFE/Shutterstock)

Герріт де Вінк

Сьогодні о 8:36 вечора за східним часом

Тисячі російських технологічних працівників підписали петицію, яка закликає їх уряд припинити військові дії в Україні, додавши свої голоси до зростаючих закликів російських громадян, які виступають проти війни.

Понад 10 000 людей підписали петицію до вечора суботи, всього через два дні після того, як Наталія Лук’янчикова, яка працює у великій російській технологічній компанії, створила її та розмістила на своїй сторінці у Facebook.

Серед них були співробітники найвідоміших російських технологічних компаній, включаючи гіганта соціальних мереж VK, лідера в галузі кібербезпеки “Лабораторію Касперського” та онлайн-платформу з підбору персоналу HeadHunter.

“Ми, співробітники російської ІТ-індустрії, категорично проти військових операцій на території України, ініційованих збройними силами Російської Федерації”, – йдеться у петиції. “Ми вважаємо невиправданим будь-який прояв сили, що веде до початку війни, і закликаємо скасувати рішення, які неминуче спричинять людські жертви з кожного боку. Наші країни завжди були близькі одна до одної. І сьогодні ми переживаємо за наших українських колег, друзів і родичів “.

Ця петиція – останній приклад внутрішньої опозиції вторгнення, яке стало несподіванкою для багатьох росіян. Деякі відомі коміки, телевізійні діячі та політичні аналітики відкрито виступили проти війни, а у четвер тисячі росіян протестували по всій країні, понад 1700 людей було заарештовано у 47 містах, за даними правозахисної групи ОВС-Інфо. Спонтанні масові демонстрації в Росії заборонені законом і можуть призвести до ув’язнення та штрафів.

“Я б дуже хотів, щоб мене почули. Не тільки я, але й усі, хто не хоче війни, усі, хто боїться за своїх друзів та знайомих”, – написала у Facebook організатор петиції Лук’янчикова. “Я не знаю, чи це вийде, але я знаю, що колективні дії іноді допомагають. Це також допомагає людям зрозуміти, що вони не самотні”. Вона підтвердила свою посаду газеті The Washington Post у розмові у додатку для обміну повідомленнями Telegram.

Росія має глибоку історію технологічних інновацій, та її ІТ-сектор становить ключову частину економіки країни.

У 2019 році в галузі було зайнято понад 1,3 мільйона людей, що забезпечило 2,7 відсотка валового внутрішнього продукту Росії, за даними дослідницької компанії IDC. Тисячі інженерів і розробників російського походження також зробили свій внесок у технологічний сектор США, включаючи співзасновника Google Сергія Бріна та творця блокчейн-системи Ethereum Віталіка Бутерина, які іммігрували до Північної Америки зі своїми сім’ями у дитинстві.

У середу Бутерін виступив проти вторгнення Путіна, написавши у Twitter, що війна була “злочином проти українського та російського народу”.

Незабаром після того, як Лук’янчикова створила петицію, вона почала поширюватися серед російських технічних працівників, які ділилися нею з друзями та колегами у соціальних мережах.

Промисловість комп’ютерних чіпів починає припиняти постачання до Росії у відповідь санкції США

“10 000 – це величезна кількість”, – сказав Олександр Томас, технічний працівник великої ІТ-компанії, який підписав петицію, додавши, що, на його думку, всі, хто підписався, живуть у Росії або мають російське походження.

“За листом не стояло жодних гучних імен, лідерів громадської думки чи впливових людей, тому люди здебільшого підписували його та ділилися один з одним у Telegram та інших месенджерах”. Лук’янчикова та Томаш говорили на умовах, що їхні роботодавці не будуть названі.

Томаш сказав, що більшість його друзів та колег працюють у сфері технологій чи журналістики, і більшість із них писали у соціальних мережах, виступаючи проти нападу. Дехто навіть відвідував мітинги. “Нинішня ситуація в основному торкнеться нормальних людей в Україні та Росії”, – сказав він.

Томаш також сказав, що санкції у відповідь західних країн проти Росії не зашкодять багатій еліті країни. “Зрештою санкції вдарять саме по лікарях, учителях, пенсіонерах, у яких буде менше грошей на життя”, – сказав він.

Джерело: https://www.facebook.com/fpsu55/

Бажаєте отримувати профспілкові новини першими?

    * надсилаємо тільки корисну інформацію / * ваші данні не потраплять до третіх лиць