ВРАЗЛИВЕ СТАНОВИЩЕ ЖІНОК НА РИНКУ ПРАЦІ ПІД ЧАС ВІЙНИ ТІЛЬКИ ПОГІРШУЄТЬСЯ

На початку листопада координаторка міжнародних проєктів ПРОФБУД Марія Купріс взяла участь у консультаціях партнерів данського Фонду Нової демократії на тему пріоритизації гендерних питань у побудові ринку праці майбутнього.

Досвід країн Східного Партнерства, а також власний досвід Данії й інших країн Східної Європи по впровадженню рівних умов на ринку праці займає важливе місце у розвитку та утвердженні наших власних найкращих практик.

Вже зараз українські профспілки намагаються впроваджувати у колективні та галузеві договори принципи рівної оплати за працю рівної цінності, захисту від гендерно-зумовленого насильства на робочому місці, захисту материнства та батьківства, інші вкрай важливі для побудови економічно успішного демократичного суспільства підвалини.

У дискусіях під час заходу, а також під час свого виступу представниця ПРОФБУД неодноразово наголошувала на особливій ролі жінок під час війни, зокрема на ринку праці, де багатьом жінкам довелося перейняти на себе невластиві раніше функції. Ми пишаємося нашими жінками та захоплюємося їхніми можливостями і переконані, що вони мають отримувати гідну зарплату, на рівні зі своїми колегами-чоловіками.

Зараз, під час всесвітньої кампанії «16 днів активізму проти гендерно зумовленого насильства» ми вкотре наголошуємо, що Ґендерно зумовлене насильство не лише спричиняє біль та страждання, але й руйнує родини, погіршує ефективність праці, послаблює конкурентоздатність країни та сповільнює її розвиток.

Профспілки закликають Україну ратифікувати Конвенцію Міжнародної організації праці № 190 щодо викорінення насильства та домагань у світі праці.

ПРОФБУД

Бажаєте отримувати профспілкові новини першими?

    * надсилаємо тільки корисну інформацію / * ваші данні не потраплять до третіх лиць