ВИСТУП ЕСТЕР ЛІНЧ, ГЕНЕРАЛЬНОГО СЕКРЕТАРЯ ЄКП, НА МІЖНАРОДНІЙ ЗУСТРІЧІ СОЛІДАРНОСТІ З УКРАЇНСЬКИМИ ПРОФСПІЛКАМИ ДО 2-Ї РІЧНИЦІ ПОЧАТКУ ПОВНОМАСШТАБНОЇ АГРЕСІЇ РОСІЇ ПРОТИ УКРАЇНИ

Як ми повідомляли, 22 лютого ц.р. у Будинку профспілок у Києві відбулась Міжнародна зустріч солідарності з українськими профспілками напередодні 2-ї річниці від початку повномасштабної агресії, яку росія розпочала проти України.

Захід транслювався в режимі відеоконференції за сприяння міжнародних профцентрів для 200 млн членів профспілок, які вони об’єднують у 170 країнах світу.

Виступ Естер Лінч, Генерального секретаря Європейської конфедерації профспілок (ЄКП):

                    Шановні брати та сестри!

Сьогодні ми відзначаємо непохитну солідарність профспілкового руху з нашими братами та сестрами в Україні. Наш заклик чіткий: росія мусить припинити агресивну війну проти України! Коли два роки тому російські війська вторглися до України і принесли руйнування мирним містам і робочим місцям, Європейська конфедерація профспілок одразу засудила цю агресію російської федерації проти України. І з того дня, і по нині, і в майбутньому Європейська конфедерація профспілок однозначно солідарна і підтримує Україну і український народ і профспілки України у їхній боротьбі за суверенітет і демократію.

Під час візиту до Києву минулого жовтня я мала змогу зустрітися особисто і почути історії працівників, які живуть у прифронтових регіонах і працюють героїчно на своїх місцях. Я почула їхні історії про ті жертви, на які вони змушені були піти, аби країна продовжувала жити і працювати із початку незаконного вторгнення. Як ви знаєте, європейський профспілковий рух надавав політичну і гуманітарну підтримку в Україні  і поза її межами.

Гуманітарні потреби в Україні залишаються дуже суттєвими. Ми знаємо на основі даних, наданих нашими колегами, що це ключова проблема. На останньому засіданні Європейської ради було прийнято рішення, яке дозволить Європейському Союзу спрямувати 50 мільярдів євро фінансування Україні протягом наступних чотирьох років.

Що дуже важливо, так це те, що профспілки мають бути залучені і соціальні умови враховані при розподілі цих коштів. Ми мусимо зробити так, аби за ці гроші створювалися якісні робочі місця, де поважитимуться права працівників, у тому числі на членство у профспілках. І ми дуже раді вітати серед наших членів, серед членів Європейської конфедерації профспілок українських працівників та їхні профспілки.

Працюючи разом, ми забезпечимо, щоб процес розширення ЄС сприяв соціальному діалогу та повазі до трудового законодавства. Ми чинимо тиск на керівництво ЄС, аби ЄС наполягав на повному дотриманні цих цінностей, аби соціальне законодавство ЄС повністю застосовувалося в Україні в тій частині, яка стосується прав працівників. Український уряд мусить підтримувати своїх партнерів і профспілки, і повністю поважати їхню роль.

Ми не громадські організації, наша роль інша, і ми маємо унікальний мандат і прерогативу в окремих питаннях. І Європейська конфедерація профспілок і надалі підтримуватиме наших українських партнерів. Брати і сестри, пам’ятайте, що ви не одні.

Я хочу підтвердити повну підтримку і солідарність Європейської конфедерації профспілок з вами і з Україною, її працівниками і профспілками. Хай живе солідарність, колеги!

переклад –

Департамент міжнародних зв’язків апарату ФПУ

Бажаєте отримувати профспілкові новини першими?

    * надсилаємо тільки корисну інформацію / * ваші данні не потраплять до третіх лиць