ВИСТУП ЛЮКА ТРІАНГЛА, ГЕНЕРАЛЬНОГО СЕКРЕТАРЯ МКП НА МІЖНАРОДНІЙ ЗУСТРІЧІ СОЛІДАРНОСТІ З УКРАЇНСЬКИМИ ПРОФСПІЛКАМИ ДО 2-Ї РІЧНИЦІ ПОЧАТКУ ПОВНОМАСШТАБНОЇ АГРЕСІЇ РОСІЇ ПРОТИ УКРАЇНИ

Як ми повідомляли, 22 лютого ц.р. у Будинку профспілок у Києві відбулась Міжнародна зустріч солідарності з українськими профспілками напередодні 2-ї річниці від початку повномасштабної агресії, яку росія розпочала проти України.

Захід транслювався в режимі відеоконференції за сприяння міжнародних профцентрів для 200 млн членів профспілок, які вони об’єднують у 170 країнах світу.

Виступ Люка Тріангла, Генерального секретаря Міжнародної конфедерації профспілок (МКП):

  •  Доброго дня усім і дозвольте привітати від імені Міжнародної конфедерації профспілок.

Ми, глобальний профспілковий рух, який представляє більш ніж 200 мільйонів членів у більш ніж 170 країнах. І ми однозначно повністю підтримуємо профспілки в Україні, ФПУ та КВПУ. Я хочу особисто подякувати Григорію та Михайлу за ініціативу із проведенням цього заходу солідарності.

Ми повністю солідарні і безумовно підтримуємо наших партнерів, ваших членів і всіх українців. Ми підтримуємо вашу боротьбу, і ми хочемо пересвідчитися в тому, що ви знаєте, що ви однозначно не самі в цій боротьбі. Минулого року я мав задоволення зустрітися із вами обома, з Григорієм і Михайлом, і ми зустрічалися на кордоні між Польщею та Україною.

Також я зустрічався з представниками різноманітних секторів української економіки, деякі з них сьогодні теж виступали. І вони пояснювали мені, як виглядає повсякденна реальність для українських працівників, і з якими стражданнями вони стикаються, проживаючи своє життя і працюючи на своїх робочих місцях. І дозвольте з усією чіткістю, з усією рішучістю сказати, що ми засуджуємо російську агресію, абсолютно варварські акти, російське вторгнення, вбивство людей, знищення України, знищення інфраструктури.

І, звичайно, ми засуджуємо той факт, що люди на окупованих територіях змушені підпорядковуватися дії російського законодавства. Це абсолютно незаконно і невиправдано. Ваша боротьба – це боротьба за демократію і за свободу.

Ваша боротьба – це боротьба за всі демократичні, вільні профспілки світу. І тому в цьому сенсі ми маємо вас підтримувати, тому що ви боретеся не тільки за себе самих, ви воюєте за всіх нас, за всі вільні демократичні країни, за вільні демократичні профспілки, за вільний демократичний світ. Ми, міжнародний профспілковий рух, ми робимо все, що можливо, і продовжуватимемо робити все, що від нас залежить, аби забезпечити вас фінансовою підтримкою.

Ви озвучили дуже важливі цифри, суми коштів, які уже були надані українським профспілкам, і ми надалі працюватимемо у цьому напрямку,  напрямку мобілізації ресурсів, тому що боротьба мусить продовжуватися, і ви мусите і надалі підтримувати своїх членів та членів їхніх родин, тому що ви граєте дуже важливу роль, зокрема, у контексті гуманітарної допомоги працівникам, людям в Україні, і ми сподіваємося, що ця роль профспілок сьогодні і в майбутньому, в подальшому, знайде належне визнання від інших сторін, зокрема від українського уряду. Ми підтримуємо і підтримували вас у боротьбі проти змін трудового законодавства.

Абсолютно неприйнятно, аби український уряд дозволяв собі ігнорувати роль профспілок, ігнорувати соціальний діалог. Це ще одна важлива боротьба, яка мусить продовжуватися. Це протидія змінам трудового законодавства, яке, по суті, не передбачає простору для профспілок і нехтує принципами соціального діалогу.

І в цьому напрямку наша підтримка продовжуватиметься. Це дуже важливо для майбутнього. Ми також мусимо звернути увагу на те, що відбувається на окупованих територіях.

Там відбуваються військові злочини. І одного дня ті, хто їх скоїв, будуть притягнуті до відповідальності і постануть перед судом. І в цьому сенсі, і я звертав на це вашу увагу, коли ми зустрічались минулого року, ми мусимо і надалі документувати, реєструвати військові злочини, про які нам стає відомо. Задокументовані факти стануть важливими доказами.

І ви вже зазначили такі речі, як примус до праці та інші численні порушення, які відбуваються на окупованих територіях. Одного дня ті, хто за них відповідальний, будуть постати перед судом.

І передостаннє. Сьогодні прозвучала сума, що Україні буде потрібно майже пів трильйона доларів США для реконструкції. І ці гроші мають бути надані міжнародною спільнотою, демократичними країнами.

Але ми також мусимо забезпечити, щоб при прийнятті рішень про розподіл цих коштів, були залучені профспілки. Протягом останніх двох років ви грали важливу роль, і надалі ви мусите відігравати таку роль в майбутньому, коли вся територія України буде відбудовуватися після перемоги.

Дозвольте на завершення знову висловити солідарність із вами.

Не буде вільного світу, вільної Європи без вільної України. Будьмо абсолютно чіткі в цьому. Тому ми вас підтримуємо.

Хай живе вільна, демократична Україна. Слава Україні!

переклад –

Департамент міжнародних зв’язків апарату ФПУ

Бажаєте отримувати профспілкові новини першими?

    * надсилаємо тільки корисну інформацію / * ваші данні не потраплять до третіх лиць