ЄВРОПЕЙСЬКА ФЕДЕРАЦІЯ ПРОФСПІЛОК ГРОМАДСЬКОГО ОБСЛУГОВУВАННЯ – ЩОДО КАТАРГЕЙТУ

У той час, як в Європейському парламенті розгортається корупційний скандал, в якому замішані Віце-президент, кілька помічників депутатів Європарламенту, а також неурядові організації, Європейська федерація профспілок громадського обслуговування (ЄФПГО) нагадує про давні вимоги профспілок та ініціативних груп щодо збільшення прозорості та посилення контролю за лобіюванням.

Органи, які контролюють прозорість та підзвітність політиків ЄС та державних службовців високого рівня, потребують більших повноважень у проведенні розслідувань та більше ресурсів, а реєстри лобістів повинні бути обов’язковими та прозорими. Ми не можемо дозволити жодній корпорації, заможній особі чи уряду – особливо репресивному уряду – купувати вплив у наших демократичних органах. Європарламент має провести повне розслідування, а депутати Європарламенту, які причетні до корупційного скандалу та порушили закон, мають бути притягнуті до кримінальної відповідальності. Президент Єврокомісії фон дер Ляйен запропонувала створити Орган з питань етики ще три роки тому. Його досі немає, а тому, що обговорює, не вистачає необхідних повноважень.

ЄФПГО нагадує, що існують правила належного державного управління, але органи, які їх застосовують – податкові та трудові інспекції, антикорупційні підрозділи та судові органи – часто не мають коштів для належного виконання своєї роботи. Неоліберальна політика зробила акцент на дерегуляції та боротьбі з бюрократією, що полегшило недобросовісним лобістам можливість порушувати та обходити правила, майже не боячись бути спійманими або зіткнутися з реальними санкціями.

Нинішній скандал також стосується профспілкового діяча, і це вимагає належного та ретельного внутрішнього розслідування. Коли представники профспілок зустрічаються з урядами, політичними партіями та роботодавцями, вони роблять це на основі мандату від своїх членів, і за цих обставин ми очікуємо від них чесності, прозорості, підзвітності та поваги до внутрішніх правил. Якщо звинувачення виявляться правдивими, то будуть потрібні нові жорсткі заходи.

Див. Заяву МКП щодо звинувачень по Катару, Міжнародна конфедерація профспілок (ituc-csi.org).

Додатково:

Інформація про відставку Генерального секретаря МКП, реакція ЄКП, інформація про те, що на початку цього року ЄФПГО разом з іншими організаціями закликала до посилення реєстру лобістів ЄС і є членом-засновником кампанії Alter-EU, яка виступає за посилення контролю за лобістською діяльністю в Європейському парламенті, подробиці про роботу ЄФПГО щодо забезпечення прозорості та подолання корупції, інформація про підтримку ЄФПГО роботу Обсерваторії корпоративної Європи, яка викриває, як корпоративні лобісти впливають на рішення на шкоду суспільним інтересам, вимоги Обсерваторії корпоративної Європи закрити двері для лобіювання репресивного режиму та прес-реліз Європарламенту «Депутати Європарламенту наполягають на реформах з метою забезпечення прозорості та підзвітності», а також реакція Alter-EU, Transparency International та Good Lobby – за посиланням: https://www.epsu.org/article/epsu-qatar-gate  

Департамент міжнародних зв’язків ФПУ

Бажаєте отримувати профспілкові новини першими?

    * надсилаємо тільки корисну інформацію / * ваші данні не потраплять до третіх лиць