ЄВРОПЕЙСЬКА КОМІСІЯ ОПУБЛІКУВАЛА ПОВІДОМЛЕННЯ ПРО КОМПЛЕКСНИЙ ПІДХІД ДО ПСИХІЧНОГО ЗДОРОВ’Я

Комісія хоче покращити психічне здоров’я на робочому місці без запровадження директиви. 

Його мета – «поставити психічне здоров’я на один рівень з фізичним» і «забезпечити новий, міжгалузевий підхід до питань психічного здоров’я» (див. прес-реліз). У цьому тексті Комісія пояснює, що вона реагує «на заклик до дій з боку Європейського парламенту після його резолюції від 2022 року про психічне здоров’я в цифровому світі праці» (див. випуск 190 ІВ). Комісія розглядає питання психічного здоров’я на роботі у своїх стратегічних рамках з охорони здоров’я та безпеки на роботі (див. випуск 182 ІВ та Стратегічні рамки з охорони здоров’я та безпеки на роботі)). У ньому зазначається, що «27% працівників повідомили, що протягом попередніх дванадцяти місяців вони відчували стрес, депресію або тривогу, пов’язані з роботою, що збільшує ймовірність прогулів із серйозним впливом на життя працівників і організацію бізнесу». Вона визнає, що необхідно «обміркувати подальші кроки щодо права на перерву в роботі» з метою зменшення стресу та сприяння «кращому балансу між роботою та особистим життям», а також права «повернутися до роботи після психічного захворювання» та «психологічно безпечного робочого середовища». Щодо першого пункту, вона продовжуватиме «підтримувати соціальних партнерів у їхніх зусиллях щодо укладення нової угоди про дистанційну роботу та право на відключення», яка має бути укладена на наступній переговорній зустрічі, що відбудеться 10 липня. Право на повернення до роботи буде розглянуто у 2024 році за допомогою публікації, заснованої на передовому досвіді Європейського агентства з безпеки та гігієни праці (ЄАБГП). Психічне здоров’я також буде висвітлюватися в рамках двох кампаній ЄАБГП «Здорові робочі місця»: «Безпечна та здорова робота в цифрову епоху» (2023-2025) та «Психосоціальні ризики та психічне здоров’я на роботі» (2026-2027/2028). Що стосується законодавчої ініціативи, такої як директива про психосоціальні ризики, до якої закликали Парламент і Європейський соціально-економічний комітет, Комісія залишається дуже обережною: вона оголошує про свій намір «провести експертний огляд законодавчих і правозастосовних підходів до вирішення психосоціальних ризиків на роботі в державах-членах з метою, за умови його результатів і внеску соціальних партнерів, представити ініціативу на рівні ЄС щодо психосоціальних ризиків в середньостроковій перспективі». Це парадоксально м’яке формулювання для боротьби з явищем, яке має «серйозний вплив» на працівників і компанії.

1. Європейський Союз

Соціальні новини

 Винагорода за стажування. У той час як Європейська комісія планує оновити Рамки якості стажування 2014 року (див. див. випуск 200 ІВ, присвячений стажуванню), 14 червня депутати Європарламенту переважною більшістю голосів (404 голоси «за», 78 «проти» і 130 «утрималися») ухвалили резолюцію на користь посилення цих рамок і підготовки відповідної директиви. Це має «забезпечити мінімальні стандарти якості, включаючи правила щодо тривалості стажування, доступ до соціального захисту» – особливо медичного страхування, допомоги по безробіттю та пенсійних внесків – «а також винагороду, яка забезпечує гідний рівень життя, щоб уникнути експлуататорських практик». Пропозиція щодо директиви, що додається до резолюції, також передбачає зобов’язання укладати договір про стажування, в якому зазначається винагорода, що надається стажисту відповідно до Директиви (ЄС) 2022/2041 від 19 жовтня 2022 року про адекватну мінімальну заробітну плату в ЄС, а також навчальні цілі, щоб допомогти стажисту набути практичного досвіду та відповідних навичок. «М’яч тепер на полі Європейської комісії,  – каже новий Конфедеративний секретар Європейської конфедерації профспілок Теа Ярк, – і молодь очікує, що вони нарешті покладуть край скандалу з неоплачуваними стажуваннями» (див. прес-реліз). Європейський молодіжний форум, який розпочав кампанію за заборону неоплачуваних стажувань, заявляє: «Вся увага зараз прикута до Європейської комісії, яка має представити на розгляд амбітну директиву ЄС» (див. прес-реліз). Європейська організація роботодавців технічного та промислового сектору (Ceemet) перед голосуванням попередила, що «немає жодних правових підстав вимагати прийняття обов’язкового до виконання документу в цій сфері» (див. прес-реліз). У Висновку щодо рівного ставлення до молоді на ринку праці, опублікованому 14 червня, Європейський соціально-економічний  комітет стверджує, що «довгострокове стажування, аналогічне роботі, яку виконують оплачувані працівники, має бути оплачуваним».

Див. також Рекомендацію щодо якісного стажування, нещодавно прийняту на 111-й сесії Міжнародної конференції праці МОП (див. прес-реліз).

Іспанське головування в ЄС. 1 липня головування в ЄС на ротаційній основі перейде від Швеції до Іспанії, яка буде головувати до кінця року. Програма Іспанії, розроблена урядом, який може бути відправлений у відставку на майбутніх дострокових виборах 23 липня, містить соціальний розділ (див. вебсайт головуючої країни). Президент планує забезпечити, «щоб створене багатство приносило користь усім громадянам і служило для поліпшення їхніх можливостей і рівня життя». Він підкреслює, що «нам потрібна більш конкурентоспроможна економіка, але також більш справедлива і турботлива». Президентська адміністрація хоче наполягати на «розширенні прав трудящих у кількох сферах», які вона викладе більш детально в найближчому майбутньому. Ймовірно, будуть порушені питання охорони здоров’я та безпеки на робочому місці – тема однієї з конференцій, яку організовує Президія – та демократії на робочому місці.

Соціальний прогрес. 14 червня Європейський соціально-економічний комітет схвалив висновок щодо Протоколу про соціальний прогрес, який був запропонований у заключному звіті Конференції про майбутнє Європи у травні 2022 року і підтриманий Європейським парламентом (резолюція від 9 червня 2022 року). Метою додавання цього протоколу до Договорів є забезпечення ефективного захисту фундаментальних соціальних прав у випадку конфлікту з економічними свободами. Цей текст також покликаний гарантувати «повагу до автономії соціальних партнерів і належне функціонування національних систем соціального діалогу […]», а також «просування і захист найвищих стандартів соціальних прав».

Реструктуризація. 6 червня Європейська комісія запропонувала Європейському фонду адаптації до глобалізації здійснити виплату в розмірі 2,2 млн. євро на підтримку 600 працівників, звільнених Logistics Nivelles ITS, бельгійською дочірньою компанією міжнародної транспортно-логістичної компанії Kuehne+Nagel. Остання закрила своє підприємство в регіоні Валлонія і планує сконцентрувати свою діяльність в Контіч, у регіоні Фландрія. Комісія обґрунтовує цю пропозицію тим, що працівники, про яких йдеться, є низькокваліфікованими і переважно у віці 50 років і старше, тому їхні шанси знайти роботу, як правило, низькі (прес-реліз).

Галузевий соціальний діалог

Телекомунікації. Європейські соціальні партнери в секторі телекомунікацій опублікували Спільну заяву про дистанційну роботу, що супроводжується набором необов’язкових до виконання Керівних принципів дистанційної роботи, для використання при впровадженні практики дистанційної роботи через соціальний діалог на місцевому рівні. Ця заява, яка передує угоді, що має бути укладена 10 липня на міжгалузевому рівні, доповнюється набором керівних принципів. Ці керівні принципи передбачають, що «роботодавець, за погодженням з профспілками та представниками працівників, повинен надати всім працівникам чітку та детальну інформацію про дистанційну роботу, а також провести оцінку охорони здоров’я та безпеки, пов’язану з дистанційною роботою, включаючи ризики для фізичного та психічного здоров’я, план пом’якшення ризиків, а також регулярний моніторинг та оновлення планів». Дистанційні працівники «мають право на ті ж самі періоди відпочинку, години роботи, облік робочого часу, відпустки та вихідні, що й працівники, які працюють в офісі/на робочому місці, а також на загальне право відключитися від роботи в неробочий час, передбачений договором (…)» (див. прес-релізи).

Сфера громадського харчування. 19 червня європейські соціальні партнери в галузі громадського харчування опублікували Спільну декларацію «Державні закупівлі та колективні переговори», в якій закликали переглянути Директиву про державні закупівлі. Вони засуджують той факт, що «половина державних тендерів в Європі виграється виключно на основі найнижчої ціни», тим самим стимулюючи деяких учасників «до недобросовісної конкуренції та ігнорування соціальних критеріїв». Підписанти пропонують виключити як критерій найнижчої ціни, так і зобов’язання компаній, що беруть участь у тендерах на отримання державних контрактів, дотримуватися колективних договорів, з метою сприяння колективним переговорам у сфері державних закупівель (див. прес-реліз).

Див. подробиці у базі даних текстів соціального діалогу Європейської Комісії

2. Держави-члени ЄС

Хорватія

Пенсійна реформа. Уряд оголосив, що планує зменшити щомісячну базу для розрахунку державних пенсійних внесків на основі солідарності поколінь (HZMO). Наприклад, із заробітної плати брутто до 700 євро пенсійний внесок сплачуватиметься лише з перших 400 євро. Це означає, що працівники отримуватимуть вищу чисту заробітну плату, загальна сума внесків роботодавця не збільшиться, а майбутня пенсія розраховуватиметься на попередній основі. Уряд покриє різницю за рахунок трансфертів з державного бюджету до пенсійної системи (див. меморандум англійською мовою, підготовлений нашим хорватським кореспондентом для ІВ).

Данія

Дозвіл на роботу. Данська конфедерація профспілок FH занепокоєна заявою уряду про пом’якшення закону про працевлаштування іноземців, що дозволить данським компаніям наймати іноземців на 15 робочих днів двічі на 6 місяців без отримання дозволу на роботу. Мета полягає в тому, щоб дозволити великим компаніям наймати спеціалізованих працівників на короткий період часу з меншою бюрократією. Однак FH побоюється, що ці компанії будуть зловживати системою, що дозволить їм застосовувати умови праці, несумісні зі стандартами, що діють в Данії (див. прес-реліз).

Іспанія

Дослідження загального використання часу. 16 червня міністр зайнятості Йоланда Діас представила дослідження загального використання часу та раціоналізації робочих графіків, яке має стати основою для майбутнього законодавства. Це дослідження покликане гарантувати право на більш збалансоване використання робочого часу, зменшуючи «часовий дискомфорт», від якого страждають багато працівників, і, таким чином, підвищуючи якість їхнього життя та зменшуючи їхню «часову бідність» (тобто брак часу для себе). «Сучасна культура і спосіб організації часу не дозволяють людям відпочивати належним чином, і ці проблеми впливають на наше фізичне та емоційне здоров’я, – каже Йоланда Діас. «Якщо ми хочемо покращити своє здоров’я, ми повинні раціоналізувати свій робочий час». Дослідження пропонує 22 заходи, такі як скорочення робочого часу, обмеження тривалості перерв між робочими періодами в один день, встановлення щотижневого дводенного відпочинку, запровадження права на гнучкий або персоналізований графік роботи, розробка планів спільно з представниками працівників для покращення організації робочого часу та його використання, а також намагання уникати роботи в нічний час та позмінної роботи (див. прес-реліз).

Італія

Зміни до соціального законодавства. Декрет-закон № 48/2023 від 4 травня є першим законодавчим актом уряду Мелоні, присвяченим трудовим відносинам (за винятком кількох положень, включених до Закону про фінанси 2023 року). Хоча він жодним чином не є загальним переглядом трудового законодавства, цей інструмент, тим не менш, втручається в низку правових норм, що регулюють трудові відносини, безпеку на робочому місці, правила ринку праці, стимули для найму працівників, механізми застосування санкцій до роботодавців і, нарешті, розділ про соціальне забезпечення, який передбачає припинення виплати «допомоги громадянам» і заміну її на «допомогу на соціальну інтеграцію» у 2024 році. Одним із ключових заходів є чергова зміна законодавства, що регулює строкові трудові договори, яка протягом останніх 20 років розглядалася всіма новими урядами як флагманський проект. Нові правила передбачають пом’якшення умов, які застосовуються до поновлення строкових контрактів після 12 місяців (протягом цього початкового терміну жодних обґрунтувань не вимагається). Право на продовження або поновлення строкового трудового договору після закінчення однорічного періоду з 2018 року пов’язане з певними вимогами (тимчасового або виняткового характеру, встановленими законом), але нове правило залишає визначення підстав для використання строкових трудових договорів на рівні галузевих або корпоративних колективних договорів. У документі зазначено, що за відсутності відповідної угоди на підприємстві будь-яке поновлення або продовження строкового трудового договору повинно відповідати певним технічним, економічним або організаційним вимогам, визначеним сторонами у трудовому договорі.

3. Компанії

Транснаціональні колективні переговори

Транснаціональні угоди повертаються. Переговори щодо укладення транснаціональних угод, схоже, відновлюють свою життєздатність. Автовиробник Stellantis розпочав переговори про укладення міжнародної рамкової угоди з Глобальною профспілкою IndustriAll Global Union. У Generali європейська виробнича рада переконала керівництво розпочати переговори з UNI Europa щодо європейської угоди про інклюзивність та різноманітність. Європейська виробнича рада BNP Paribas наразі веде переговори про перегляд хартії про дистанційну роботу, підписаної у 2021 році. У компанії Suez одна за одною відбудуться переговори щодо двох європейських угод: про охорону здоров’я та безпеку на робочому місці, а також про гендерну рівність на робочому місці. У Safran переговори щодо європейської угоди про інтеграцію та зайнятість молоді розпочалися у квітні і відновляться у вересні. Європейські переговори щодо соціального діалогу в Clariane (колишній Korian) мають завершитися у вересні. Нарешті, 17 червня банк Société Générale поновив свою глобальну угоду про права працівників групи (див. прес-реліз).

Європейська обсерваторія навичок. Як передбачено Європейською угодою про розвиток навичок та кар’єрних шляхів, підписаною у 2021 році між Safran та IndustriAll Europe (див. див. випуск 166 ІВ), Європейська обсерваторія навичок провела три засідання у 2022 році та має провести ще три засідання цього року (а не один раз, як передбачено угодою). На цих зустрічах керівництво представляє свій середньостроковий кадровий план розвитку кар’єри та навичок, а також професійні спеціалізації, які зазнають труднощів або перебувають у зоні ризику. Коментує Корін Шівен (профспілка CFDT), яка є членом наглядової ради та секретарем групи ЄКП: «Ми домоглися права запрошувати внутрішніх експертів для обговорення питань, які впливають на зайнятість». Обсерваторія мала змогу заслухати експерта з питань кліматичної стратегії групи, а на наступному засіданні виступить експерт з питань штучного інтелекту. «Ця обсерваторія надає нам доступ до інформації та даних, які ми ніколи не отримували на рівні ЄВР», – із задоволенням констатує Корін Шівен.

Бажаєте отримувати профспілкові новини першими?

    * надсилаємо тільки корисну інформацію / * ваші данні не потраплять до третіх лиць