Закон про запобігання мобінгу: що варто знати?

Вчинення мобінгу (цькування) заборонено законодавством.

Юристка ГО «Трудові ініціативи» Катерина Швець зібрала для вас інформацію про те, що таке мобінг та як йому протидіяти чи запобігти.

Мобінг (цькування) — це систематичні (повторювані) тривалі умисні дії або бездіяльність роботодавця, окремих працівників або групи працівників трудового колективу, які спрямовані на приниження честі та гідності працівника, його ділової репутації, у тому числі з метою набуття, зміни або припинення ним трудових прав та обов’язків, що проявляються у формі психологічного та/або економічного тиску, зокрема із застосуванням засобів електронних комунікацій, створення стосовно працівника напруженої, ворожої, образливої атмосфери, у тому числі такої, що змушує його недооцінювати свою професійну придатність.

Відтепер законом запроваджується нова можливість для працівника розірвати трудовий договір за власним бажанням у визначений ним строк (ч. 3 ст. 38 КЗпП України) – якщо роботодавець чинив мобінг (цькування) стосовно працівника або не вживав заходів щодо його припинення. Підстава звільнення –  факт мобінгу встановлений судовим рішенням, що набрало законної сили.

У даному випадку виплачується вихідна допомога у розмірі, передбаченому колективним договором, але не менше тримісячного середнього заробітку.

У разі ушкодження здоров’я працівника, причиною якого став мобінг (цькування), факт якого підтверджено судовим рішенням, що набрало законної сили, заподіяна шкода відшкодовується у розмірі понесених витрат на лікування (ст. 173 КЗпП України).

Джерело: ГО “Трудові ініціативи” https://www.trudovi.org.ua/2022/12/19/zakon-pro-zapobihannia-mobinhu-shcho-varto-znaty/

Бажаєте отримувати профспілкові новини першими?

    * надсилаємо тільки корисну інформацію / * ваші данні не потраплять до третіх лиць