ЗАКОНОМ ПРО ВІДНОВЛЕННЯ ДЕКЛАРУВАННЯ РОЗШИРЕНО ПЕРЕЛІК ДЕКЛАРАНТІВ, А САМЕ ДОПОВНЕНО ЛІКАРЯМИ ВЛК, ЛКК, ЛЛК ТА МСЕК

На «гарячу профспілкову лінію» звернувся лікар, якого було включено до складу в якості члена позаштатної постійно діючої військово-лікарської комісії (ВЛК) стосовно необхідності подання декларації.

12 жовтня 2023 року набрав чинності Закон України № 3384-ІХ “Про внесення змін до деяких законів України про визначення порядку подання декларацій осіб, уповноважених на виконання функцій держави або місцевого самоврядування, в умовах воєнного стану” (далі – Закон), яким відновлено декларування та функції НАЗК.

Верховна Рада України внесла зміни у перелік декларантів, а саме доповнив категорією осіб (лікарів), які входять до складу військово-лікарських комісій (ВЛК), лікарсько-консультативних комісій (ЛКК), лікарсько-льотних комісій (ЛЛК) і медико-соціальних експертних комісій (МСЕК).

Подавати декларації в Реєстр декларацій мають:

– особовий склад штатних ВЛК (пп. «г» п. 1 ч. 1 ст. 3 Закону);

– голови та члени ЛКК і МСЕК, а також голови, їхні заступники, члени та секретарі позаштатних постійно діючих ВЛК  і ЛЛК, які при цьому не є особами, зазначеними у п. 1 ч. 1 ст. 3 Закону (пп. «ґ» п. 2 ч. 1 ст. 3 Закону).

Декларантами є всі вказані  категорії суб’єктів незалежно від того, в якій сфері (державній, приватній чи комунальній) такі комісії функціонують. 

Вид декларації залежить від того, коли та в яку комісію декларанти були включені:

– Подання декларацій особами, які станом на 11.10.2023 включно вже перебували у складі відповідних комісій. Особам, які до набрання чинності Законом № 3384-ІХ вже перебували і продовжують перебувати у складі відповідних комісій (пп.”г” п. 1, пп. “ґ” п. 2 ч. 1 ст. 3 Закону), слід подати лише щорічну декларацію з позначкою “я продовжую виконувати функції держави або місцевого самоврядування” за 2023 рік до 31.03.2024 включно.

-Подання декларацій особами, які будуть  включені до відповідних комісій в період з 01.01.2024 до 31.03.2024

2.1. Особам, призначеним до особового складу штатних ВЛК (пп. “г” п. 1 ч. 1 ст. 3 Закону), слід подати:

– декларацію кандидата на посаду за 2023 рік (до призначення на посаду);

– щорічну декларацію з позначкою “я продовжую виконувати функції держави або місцевого самоврядування” за 2023 рік – до 31.03.2024 включно.

2.2. Особам, включеним до складу ЛКК і МСЕК, позаштатних постійно діючих ВЛК і ЛЛК (пп. “ґ” п. 2 ч. 1 ст. 3 Закону), слід подати:

– декларацію кандидата на посаду за 2023 рік – протягом 10 календарних днів з дня включення до складу відповідної комісії;

– щорічну декларацію з позначкою “я продовжую виконувати функції держави або місцевого самоврядування” за 2023 рік –  до 31.03.2024 включно.

Кампанія декларування за 2023 рік завершується 31 березня 2024 року.

(Більш детально з інформацією можна ознайомитися за посиланням https://nazk.gov.ua/uk/chleny-vlk-lkk-msek-llk-yaki-deklaratsii-slid-podaty-novym-deklarantam/)

Зайцева Оксана

Департамент правового захисту

апарату ФПУ

Бажаєте отримувати профспілкові новини першими?

    * надсилаємо тільки корисну інформацію / * ваші данні не потраплять до третіх лиць