ЗАКОНОПРОЄКТ «ПРО ПРАЦЮ» НЕОБХІДНО СУТТЄВО ДООПРАЦЮВАТИ – СПІЛЬНА ПОЗИЦІЯ РОБОТОДАВЦІВ І ЕКСПЕРТІВ

Об’єднання організацій роботодавців України (ООРУ) напрацював пропозиції щодо проекту Закону України «Про працю», що був поданий Міністерством економіки України на громадське обговорення і який передбачає значну лібералізацію сфери зайнятості і трудових відносин.

Документ є спробою врегулювання національного ринку праці, проте детальний аналіз проєкту показав як позитивні, так і критично слабкі місця у його положеннях.

Після консультацій із експертами Київського національного економічного університету ім. Вадима Гетьмана, Інституту економіки промисловості, Центру Разумкова та профспілками, роботодавці підтримали акцент на гарантуванні рівності в оплаті, недопущенні дискримінації, розширення деяких гарантій, регулювання нестандартних форм зайнятості. Проте зроблено висновок, що у законопроекті  недостатньо уваги приділено соціальній захищеності зайнятого населення, а також розвитку людського капіталу.

Тому УСПП і ООРУ після обговорення зробили висновок, що у такому вигляді законопроєкт «Про працю» не може бути винесений на голосування та потребує суттєвого доопрацювання на основі соціального діалогу із роботодавцями і профспілками.  Про це йдеться у листі Голови ООРУ Анатолія Кінаха до Першого віце-прем’єра-Міністерки економіки України Юлії Свириденко. У ньому наголошується, що українське суспільство заслуговує на домінування європейських трудових цінностей, соціального миру, згуртованості, соціальної відповідальності, реалізація яких для України є життєво необхідною, оскільки саме захищена зайнятість на робочих місцях з гідною оплатою та умовами праці неодмінно буде вагомим аргументом для прийняття рішення про повернення в Україну мільйонів наших громадян, які стали вимушеними мігрантами внаслідок війни. Роботодавці висловили сподівання на позитивне сприйняття наданих ними зауважень, пропозицій та рекомендацій та висловили готовність до подальшої конструктивної співпраці.

Лист ООРУ додається

Як повідомлялось ранішеУСПП і ООРУ переконані в тому, що «В умовах воєнного стану важливо не погіршувати права найманих працівників, формувати умови соціального консенсусу, щоб люди поверталися додому. У випадку порушення такого балансу – нас може очікувати неприємний результат часткової втрати людського капіталу. Саме захищена зайнятість на робочих місцях з гідною оплатою та умовами праці неодмінно буде вагомим аргументом для прийняття рішення про повернення в Україну мільйонів наших громадян».

Профспілки і експерти закликають дотримуватися положень ратифікованих Україною конвенцій МОП та інших міжнародних договорів у сфері праці та соціального захисту працівників.

Пресцентр ФПУ

Бажаєте отримувати профспілкові новини першими?

    * надсилаємо тільки корисну інформацію / * ваші данні не потраплять до третіх лиць